Čeští teenageři adorují Facebook, Twitter není in

úterý, 22. října 2013, 08:05 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Vyplývá to z nového výzkumu o českých teenagerech a jejich vztahu k sociálním médiím.

Pochopit, jak smýšlí mladá generace, není pro marketéry snadné. Agentura Confidence Digital se v nejnovějším výzkumu zaměřila právě na tuto skupinu a jejich vztah k sociálním sítím a značkám.

Jedna z prvních otázek směřovala na sociální sítě – kterou z nich teenageři znají a kterou pravidelně používají. Jasným vítězem se stal Facebook s 91 %, za ním se umístil s velkým odstupem Twitter, který pravidelně navštěvuje na 9 % respondentů. Třetí místo s 5 % pak obsadil Google plus. Foursquare či Tumblr čeští teenageři příliš neznají. Ani v zahraničí populární Pinterest nedopadl příliš dobře - nezná ho 70 % teenagerů.

Znalost sociální sítě (kliknutím zvětšíte)

Studie se dále snažila zjistit, kolik přátel mají mladí uživatelé na Facebooku. Nejvíce si na tomto imaginárním čísle popularity zakládají ženy: 23 % uživatelek má 301 – 400 přátel, stejný počet má ale jen 13 % jejich mužských protějšků.

Počet přátel na Facebooku (kliknutím zvětšíte)

Jako nejčastější argument pro využívání Facebooku uvádějí mladí získávání informací, komunikace s přáteli a bezplatný přístup. Facebook vůbec neužívá 7 % chlapců a 1 % dívek. Mají k tomu několik důvodů: ztrátu soukromí, problém ochrany osobních údajů, považují to za ztrátu času, není tam obsah, který by je zajímal, setkali se s šikanou, otravují je reklamy a nechtějí se na sociální síti stát závislými. V jejích odpovědích nicméně výrazně dominovala otázka ztráty soukromí – 46 % oslovených se bojí, že věci, které o sobě dávají na Facebook, mohou být nějak zneužity.

Nejčastěji mladí využívají Facebook ke sdílení fotografií (76 %), následně k postování hudby a videí (59 %) a jako třetí nejčastější aktivitou je seznamování (32 %). Většina teenagerů si účet na nejpopulárnější sociální síti založila dříve, než jim bylo třináct, tedy než to dovolují podmínky (42 %).

Výzkum se ale zaměřil i na praktičtější otázky – jak například teenageři na internetu nakupují. Zda jim vyhovují víc e-shopy nebo kamenné obchody, jak se vůbec rozhodují. O polovinu více dospívajících mužů než žen upřednostňuje nákup v internetovém obchodě před kamenným. 30 % uživatelů celkem si nejdříve vyhlédne zboží v kamenném obchodě a pak ho za nižší cenu objedná z internetu. E-shopy nicméně stále mezi teenagery nedominují jako hlavní nákupní kanál – častěji než kamenný obchod  je využívá jen 4 % dotazovaných.

Průzkum byl realizován od června do srpna roku 2013 se 176 teenagery ve věku od 13-19 let. Agentura sto šedesáti z nich předložila dotazník, který se skládal z 11 otevřených, 13 uzavřených a 10 polouzavřených otázek. Součástí studie byla i metoda focus group, které se zúčastnilo16 teenagerů, z toho 8 dívek a 8 chlapců. Diskutovalo se primárně o jejich online návycích.

Celá studie je k dispozici zde.

-ver-