Deníky zmenšují pokles, Blesk stahuje loňskou ztrátu

úterý, 08. října 2013, 10:06 Tisk MediaGuru

V letošním srpnu se prodalo o 6 % deníků méně než ve stejném měsíci loni.

Výsledky průměrného prodaného nákladu za letošní srpen, které auditovala Kancelář ABC ČR, ukazují, že tuzemským deníkům se daří zmírňovat poklesy prodaného nákladu. Zlepšení, které naznačovala data za červenec, potvrzují také srpnové údaje. Platí ale stále, že průměrné prodané náklady deníků se snižují. V letošním srpnu se denně v průměru prodalo o 63 tisíc kusů novin méně než v loňském srpnu. To představuje meziroční snížení o 6 %. Je to ale zatím nejlepší výsledek za poslední čtyři roky.

Ve srovnání s letošním červencem se v srpnu dařilo nejlépe deníku Sport a bulvárnímu Blesku, kterému se po nástupu nového šéfredaktora Radka Laina daří snižovat loňskou ztrátu. V meziročním srovnání se pokles Blesku v srpnu dostal na úroveň jen 3 %, což je nejlepší výsledek společně s Hospodářskými novinami. Naopak meziroční ztráta Aha! stále zůstává na úrovni 18 %.

Vývoj průměrného prodaného nákladu deníků (ks), VIII/2013

Snížení prodaného nákladu způsobuje českým deníkům především klesající pultový prodej (nikoli předplatné). V srpnu se ve volném prodeji meziročně snížil prodej deníků o 10 %: nejvíce Hospodářským novinám a Aha!, nejméně deníku Právo.

Vývoj pultového prodeje deníků (ks), VIII/2013 vs. VIII/2012

Zdroj: ABC ČR

-mav-