Economia rozhodne o Bel Mondu a B2B titulech

středa, 02. října 2013, 14:25 Tisk MediaGuru

O tom, zda Economia bude pokračovat s titulem Bel Mondo a B2B tituly, se rozhodne příští týden.

Vydavatelství Economia, které v minulém týdnu oznámilo restrukturalizaci svých firem, má podle informací MediaGuru.cz v příštím týdnu rozhodnout o tom, zda bude pokračovat ve vydávání magazínu Bel Mondo a o tom, jak naloží s divizí odborných titulů (B2B).

Skutečnost, že magazín Bel Mondo, který Economia začala vydávat teprve před rokem pod značkou týdeníku Respekt, je „ohroženým druhem", připustil v úterním krátkém rozhovoru pro ČRo Plus i místopředseda představenstva Kamil Čermák, který byl po odvolání André Warneckeho pověřen řízením vydavatelství. „Díváme se například na to, zda si můžeme dovolit vydávat Bel Mondo. Tenhle titul zatím neprokázal svými čísly to, že by měl třeba právo na dlouhodobou existenci. Jakkoliv se zlepšil, ale nevidíme ho jako strategický. Myslím si, že naší vlajkovou lodí jsou bezpochyby integrovaná část kolem Hospodářských novin, Ekonomu, vidíme strategicky určitě pilíř Respektu jako kvalitního nezávislého média. Vidíme další, ale Bel Mondo se přiznám, že zrovna v tuto chvíli je předmětem diskuse o ukončení, pokud neprokáže zlepšení v řádu, v řádu čísel ekonomiky, kterou jsme od něj čekali," řekl.

Jasno zatím není ani o divizi odborných titulů (B2B). Ta už přitom v loňském roce prošla radikálním řezem, kdy z dřívějších devatenácti titulů jich šest ukončila. Podle neoficiálních informací je ve hře několik variant včetně odprodeje divize.

Economia začala na začátku týdne propouštět zaměstnance, především na redaktorských postech v Economii a společnosti Centrum Holdings, kterou Economia letos koupila. „V tuto chvíli jich odchází necelých 80 z obou redakcí. Kromě toho odchází i další řada lidí, o kterých se mluví méně, protože nejsou asi v editoriální části. Ale odchází celá řada jak lidí z byznys části společnosti, tak i z TOP managementu, protože i ten může být daleko efektivnější než býval," řekl ČRo Plus Čermák.

Economia nebude upřesňovat, kolik redaktorů z konkrétně jakých titulů odchází. Podle neoficiálních informací se má redukce podstatně dotknout internetové redakce iHned.cz (hovoří se až o třech čtvrtinách), z týdeníku Ekonom by mělo odejítt přibližně pět zaměstnanců, z Hospodářských novin a suplementů především redaktoři, kteří se nevěnují ekonomice a byznysu. Redukce by se ale neměla dotknout týdeníku Respekt.

-mav-