Hurta a Latuske: Savov ani Babiš nám obsahy nediktují

středa, 23. října 2013, 14:12 Tisk MediaGuru

Zástupci vydavatelství Mafra a Mladá fronta odmítli, že by jejich obsah ovlivňovali majitelé.

V rámci velké mediální diskuse na konferenci Czech Internet Forum se diskutovala také otázka vlastnictví a nezávislosti médií. Generální ředitel vydavatelství Mladá fronta David Hurta (vydavatelství patří Františku Savovovi), a člen představenstva skupiny Mafra Roman Latuske (patří Andreji Babišovi) přitom odmítli, že by obsahy jejich médií byly ovlivňovány jejich majiteli.

„Máme funkční představenstvo, kterému se zodpovídám. Šéfredaktor je placený za to, aby psal to, co je zajímavé. Ani já, ani Savov nechodíme do redakce a neříkáme, jak psát,“ prohlásil David Hurta.

„Pro skupinu Mafra nemá změna vlastníka žádný zásadní vliv, a už vůbec ne negativní. Záměr nového vlastníka je nadále na trhu růst. Naše redakce jsou nezávislé, máme vydavatelský kodex, toto nevidím kriticky,“ uvedl v diskusi Roman Latuske.

Generální ředitel Omnicom Media Group Petr Bažant si ale nemyslí, že by vstup nových majitelů do médií zůstával bez vlivu. „Přijde mi přirozené, že se změnou vlastnictví souvisí i posílení vlivu lidí, kteří si média kupují. Dá se očekávat, že když si něco koupím, tak na to budu chtít mít nějaký vliv,“ řekl.

Jaromír Skopalík, dřívější generální ředitel Bauer Media, považuje v otázce vlastnictví za důležité stanovení hranice mezi zájmem oligarchy a redakcí médií. „To je naprosto základní věc. Pokud obsah nebude přesvědčivý pro příjemce obsahu, nebude se prodávat,“ řekl.

S tím souhlasil i generální ředitel Group M Jiří Svoboda: „Obsah determinuje uživatele,“ uvedl.

Podle výkonného ředitele společnosti Seznam.cz Michala Feixe se inzerent dříve nebo později setká s tím, co o daném médiu říkají uživatelé. „Bude si pak muset říci, zda s takovým médiem bude chtít být spojován, nebo ne. Nejde o pokyn, ale o signály,“ zmínil.

-mav-