Ringier Axel Springer loni v zisku 422 mil. Kč

pondělí, 14. října 2013, 08:00 Tisk MediaGuru

Obrat i provozní výsledek klesly, díky dividendě ale dosáhl Ringier loni vyššího zisku.

Společnost Ringier Axel Springer CZ, vydavatel deníků Blesk, Aha! a Sport, týdeníku Reflex a dalších několika časopisů, vytvořila v loňském roce čistý zisk ve výši 422 mil. Kč. Bylo to více než v roce 2011 (zisk 356 mil. Kč), lepšího výsledku bylo ale mj. dosaženo díky vyplacení dividendy z dceřiné společnosti Ringier Axel Springer Print CZ ve výši 140,7 mil. Kč.

Pokles na trhu se loni promítl i do výsledků firmy: výnosy Ringier Axel Springer v loňském roce meziročně klesly o 9 % na 2,096 mld. Kč a snížil se i provozní hospodářský výsledek o 20 % na 346 mil. Kč. Tržby z prodeje novin a časopisů se loni meziročně snížily o 7 % a tržby z prodeje inzerce o 11 %. Větší část tržeb představují pro Ringier tržby z prodeje novin a časopisů, které loni dosáhly 1,291 mld. Kč.

„Hlavními příčinami byla pokračující hospodářská recese doprovázená poklesem inzertních výnosů a klesající prodaný náklad tištěných médií ve spojení se zvýšením sazby DPH z 10 na 14 %. Oproti tomu společnost úspěšně rozvíjela svoje digitální aktivity a zaznamenala výrazný nárůst návštěvnosti svých webů,“ hodnotí společnost uplynulý rok ve výroční zprávě. Společnost dodává, že část poklesu výnosů se podařilo kompenzovat úsporami v provozních nákladech.

Uvedený výsledek se týká pouze vydavatelské společnosti Ringier Axel Springer CZ, nejsou do něj započítány tiskárenské aktivity. Ty spadají pod společnost Ringier Axel Springer Print CZ, která loni skončila v zisku 157 mil. Kč při obratu 727 mil. Kč.

-mav-