Snažíme se v naší zemi změnit pohled na vaření

pátek, 25. října 2013, 15:03 Marketing Kateřina Straková

Říká tisková mluvčí Lidlu Jitka Vrbová o konceptu komunikace s kuchaři Paulusem a Ihnačákem.

Nedávno jste spustili dlouhodobý komunikační koncept se šéfkuchaři Romanem Paulusem a Marcelem Ihnačákem. Každý týden mají oba šéfkuchaři za úkol připravit recept na vybranou ingredienci. Jaký je hlavní cíl tohoto projektu?

Jedná se o dlouhodobý projekt, který má lidem nabídnout především více inspirace na vaření a k tomu ukázat, že vaření v podání dvou skvělých šéfkuchařů může být zábava. Podle průzkumu, který jsme si nechali zpracovat, vyplynulo, že lidé v kuchyni postrádají inspiraci a hlavně ženy pak považují vaření za rutinu. I to je důvod, proč se pokusíme v naší zemi změnit pohled na vaření. Gastronomie v našem podání znamená vařit zdravě, rychle, jednoduše a za super cenu. Všechny recepty jsou připravovány ze surovin našeho řetězce, takže jsou dostupné úplně všem. K tomu je každý týden hlavní surovina, ze které kuchaři vaří, za akční cenu.

Neuvažujete o rozvedení konceptu souboje kuchařů do samostatného TV pořadu, který by byl s Lidlem spojen?

Jako hlavní komunikační kanál slouží webová stránka www.kuchynelidlu.cz, kde jsou k dispozici všechny recepty, instruktážní videa od obou kuchařů, praktické rady a tipy a lidé tady mohou také hlasovat, co jim chutná, nebo mohou vkládat vlastní komentáře. Právě tato webová stránka je hlavní platformou projektu, kterou chceme využívat především.

Jak jste zatím s kampaní spokojeni?

Máme zatím skvělé ohlasy, a to jak od našich zákazníků, tak od obou kuchařů Romana Pauluse a Marcela Ihnačáka. Oba šéfkuchaře pomyslný souboj moc baví, a i to je pro nás znamení, že jsme vybrali správné protagonisty.

Lidl patří mezi společnosti, které se letos v pololetí nedomluvily s TV Nova na podmínkách inzerce. Jak to bude ve druhém pololetí a v roce 2014?

Naše společnost neinzeruje na TV Nova od března 2012 a ani v letošním roce jsme se na spolupráci nedohodli.

Již počtvrté jste zopakovali týden francouzských vín. Jakým klíčem jsou vína do nabídky vybírána?

Vína jezdíme vybírat přímo do Francie a není jednoduché z velkého množství vín vybrat ta nejlepší, protože za týden ochutnáme skutečně stovky vín. Snažíme se přivést do Česka vína, která jsou opravdu exkluzivní a lidé by je třeba nikdy neochutnali. Každopádně klíčem je kvalita a rozumná cena.

Daří se vám touto speciální nabídkou proměnit i sestavu zákazníků?

Doufáme, že ano. Pro vína si k nám chodí i sommeliéři nebo vinaři, a to nás velmi těší.

Každý týden velmi intenzivně komunikujete téměř ve všech mediatypech. Kromě toho využíváte i letákovou roznášku. Jaká kombinace vám funguje nejlépe?

Oslovujeme širokou skupinu zákazníků, a právě proto je ideální kombinace všech mediálních kanálů.

Podle výzkumu společnosti Fresh Revolution nebyla až desetina letáků v létě doručena. Jak si roznášku letáků kontrolujete? Jak je možné proti špatné distribuci bojovat?

Roznos letáků nám zajišťuje externí společnost. Dále máme vypracovaný interní mechanismus, kterým se snažíme zamezit špatné distribuci. 

Na Facebooku máte 130 tisíc fanoušků, jejichž aktivita je velmi vysoká. Jak s touto komunitou pracujete? Jakou funkci pro Vás Facebookový kanál v komunikaci plní?

Facebookový profil jsme založili v březnu letošního roku jako poslední ze všech řetězců a už za několik dní jsme v počtu fanoušků všechny přeskočili. Tento zájem nás velmi těší. V komunikaci se nám osvědčila taktika nabízet zábavný a odlehčený obsah, nechybí představování novinek ze sortimentu a tematických týdnů, recepty, soutěže. Dbáme především na osobní styl komunikace. Fanoušci jsou ale zároveň velmi kritičtí, což bereme jako impuls pro další zlepšení.

Lidl je mezinárodní společnost. Funguje mezi jednotlivými zeměmi tzv. půjčování kampaní? Například nezaujala nějakou jinou zemi kampaň Paulus vs. Ihnačák? Nebo Týden francouzských vín?

Společnost Lidl působí ve 26 zemích Evropy, což přináší mnoho výhod. Země spolu navzájem komunikují a mohou si předávat zkušenosti nebo se inspirovat. Některé země jsou si bližší, je podobná mentalita nebo zvyklosti. Vždy však záleží na vedení společnosti, protože Lidl je v jednotlivých zemích řízen samostatně. Třeba konkrétně akce na francouzská vína se kromě Česka a Slovenska ujala třeba také v Bulharsku nebo Rumunsku. Projekt Paulus vs. Ihnačák je unikátní právě díky mezinárodní spolupráci.

V České republice je nynějším trendem český původ potravin. Hodláte se se svou nabídkou a komunikací zaměřit také na české potraviny?

Pokud česká nebo jakákoli jiná firma splňuje naše tři základní požadavky, jakými jsou kvalita, cena a množství zboží pro dodání do všech našich prodejen, nic nebrání tomu, abychom s ní spolupracovali.  Již od začátku působení na českém trhu spolupracujeme s mnoha českými výrobci, kteří s námi mohou vyvážet do zahraničí. Jsou mezi nimi společnosti jako Krahulík, Steinhauser, pivovar Protivín, Veseta, Delimax, mlékárna Čejetičky a další. Každý rok roste objem exportu prostřednictvím naší společnosti a například v loňském roce s námi české firmy vyvezly zboží v hodnotě 3,1 mld. korun. A to je dle mého názoru poměrně velká podpora českých výrobců.

Na otázky odpovídala Jitka Vrbová, tisková mluvčí společnosti Lidl.