Economia zpoplatní weby, spojí obchod s Centrem

středa, 06. listopadu 2013, 15:52 Tisk, TV MediaGuru

Economia prochází transformací, jednotná firma s Centrum Holdings má vzniknout v létě.

Předpokládané datum, kdy by mělo dojít ke spojení právních subjektů Economia a Centrum Holdings, je 1. červenec 2014. Na neformálním setkání s odbornými novináři to řekl místopředseda představenstva Economie pověřený řízením společnosti Kamil Čermák. Firma bude dále vystupovat pod jménem Economia, značka Centrum Holdings se používat nebude. Podle Čermáka se zároveň připravuje i spojení s Respekt Publishing, čímž by měl vzniknout jen jeden právní subjekt, který bude vydavatelské aktivity uvedených firem zajišťovat. Ke spojení s Respekt Publishing ale zřejmě dojde až po červenci 2014.

Economia v těchto dnech prochází transformací, která by měla vyústit v lepší výsledky hospodaření. Optimalizace probíhá na nákladové stránce, kde má Economii a Centrum Holdings opustit do konce roku více než 100 zaměstnanců, z toho většina z Economie (cca 80). Economia předpokládá, že v příštím roce by změny měly vést k tomu, že pokryje náklady na svůj chod. K zisku by se pak měla dostat nejpozději do tří let. „Je to požadavek vlastníka, který chce vydavatelský byznys držet dlouhodobě," řekl směrem k záměrům Zdeňka Bakaly Kamil Čermák.

Na výnosové straně se chce Economia do budoucna soustředit na monetizaci obsahu. Stavět chce na prodeji prémiového obsahu včetně online, a to jak čtenářům a uživatelům, tak inzerentům. To si vyžádá zpoplatnění části obsahu zejména na iHned.cz. Od příštího roku rovněž sloučí prodej inzerce (Economia + Centrum Holdings), v jehož čele je Pavel Vopařil. „Na internetu mluvíme o monetizaci dodatečného obsahu. Nebude to tak, že iHned.cz by se dal celý za pay wall,“ řekl na setkání ředitel spojených redakcí Vladimír Piskáček. iHned.cz by se tak měl profilovat jako web s ekonomickým a odborným obsahem, zaměřeným na cílovou skupinu decision makerů. Značka Aktuálně.cz, která do portfolia Economie přišla s nákupem Centrum Holdings, by měla být „masovější“ značkou, která se posune blíž k iDnes.cz.

Jak konkrétně by mělo zpoplatnění obsahu online produktů vypadat, ale vedení Economie zatím nepřiblížilo s tím, že v tuto chvíli se diskutují různé varianty monetizace. Z portfolia Centrum Holdings mají zmizet amapy.cz a fotoalbum. Economia se bude chtít na internetu vydat podobnou cestou jako jiné mediální firmy, které operují současně jako mediální zastupitelé. Od příštího roku bude na reklamním trhu zastupovat server peníze.cz.

Rozhodnuto ještě nebylo o budoucnosti odborných B2B titulů. Podle Kamila Čermáka je vytipováno několik titulů, které mají v portfoliu Economie určitě zůstat. Konkrétně jmenoval týdeník Marketing & Media. U jiných B2B titulů se zvažují varianty prodeje po převedení do podoby suplementů Hospodářských novin.

Rozhodnuto už ale bylo o budoucnosti magazínu Bel Mondo – ten vyšel na začátku letošního listopadu naposledy a v příštím roce nebude pokračovat.

-mav-