Nova nechá ČT hokej, získá české filmy a Chalupáře

pondělí, 18. listopadu 2013, 17:20 TV MediaGuru

TV Nova a Česká televize začaly spolupracovat: vyměnily si vysílací práva na některé pořady.

Česká televize a televize Nova začaly po výměně managementu CME spolupracovat. Nejnověji se dohodly na programové výměně, která znamená, že hokejový turnaj ze zimních olympijských her v Soči v roce 2014 bude vysílat Česká televize. 

TV Nova, která získala vysílací práva loni na podzim, je nakonec ČT přenechala. ČT získala práva vysílat na volně šířených kanálech olympijský hokejový turnaj v Soči a skupina Nova převezme vysílací práva k českým filmům. Nova podle svého vyjádření zakoupila práva na uvedení snímků, které se na jejích kanálech dosud neobjevily – mimo jiné Snowboarďáci, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny a seriál Chalupáři.

„Na Nově se objevilo nové vedení, které spíše než image hledá komerční úspěch a které pochopilo, že možná než rozbíjet si úspěšné programové schéma jednorázovou akcí jako je olympiáda, navíc v době, kdy reklamní příjmy jsou malé, je lepší pokračovat v zaběhnutém schématu," řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák, který zároveň přiznal, že osobně od začátku věřil, že nabídka od Novy k jednání přijde.

„Česká televize nás oslovila s nabídkou na převzetí práv k olympijskému hokejovému turnaji a na prodej lokálně vytvořených filmů. Vzhledem k tomu, že nově získané filmy zcela zapadají do našeho programového plánu na příští rok, jsme tento návrh přivítali. Výměnou jsme České televizi prodali práva k vysílání hokejových utkání, která budou vysílána mimo hlavní sezónu z hlediska příjmů z televizní reklamy,“ vysvětlil Christoph Mainusch, generální ředitel skupiny Nova.

„Vedle převzetí vysílacích práv k olympiádě zahrnuje dohoda i další oblasti programové spolupráce. Máme nyní možnost nabídnout našim divákům nejen kompletní přenos všech olympijských sportů, ale i vysílání takových filmů, jako je například Občan Havel nebo Českými lvy oceněný film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Celkový náklad na pořízení práv na vysílání olympijského hokejového turnaje odpovídá našim původním očekáváním," dodal generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Olympijské hry se budou vysílat 24 hodin denně na dvou bezplatných kanálech ČT sport a ČT2 a na placeném prémiovém kanálu Nova Sport.

O vysílací práva z hokejového turnaje se Nova s ČT utkala v loňském roce. Na podzim zástupci obou televizí oznámili, že získali práva na nejbližší olympiádu, přičemž Nova měla mít exkluzivitu na jeden sport dle vlastního výběru a tím měl být právě hokej.

-mav-, -čtk-