Sanoma o prodeji nerozhodla, stále jedná

středa, 27. listopadu 2013, 08:33 Tisk MediaGuru

Prodej tuzemské pobočky vydavatelství Sanoma nebyl zatím uzavřen, stále se jedná.

Společnost Sanoma Media, která už delší dobu vyhodnocuje nabídky ke změně vlastníka na českém trhu, zatím o prodeji tuzemského portfolia nerozhodla. Dohoda o prodeji podepsána nebyla, potvrdili MediaGuru.cz zástupci společnosti. „Jednání stále probíhají,“ uvedl mluvčí společnosti Filip Poštulka.

Jak už jsme dříve informovali, prodej tuzemské Sanomy se dostal do závěrečné fáze. Podle našich neoficiálních informací je aktuální situace taková, že Sanoma uzavře smlouvu o exkluzivním jednání se společností Astrosat, která patří do skupiny Vltava-Labe-Press. Smlouva o exkluzivitě znamená, že se nějaký čas bude jednat výhradně s Astrosatem. Zda toto jednání bude dotaženo do úspěšného konce, odvisí ještě od dalších podmínek.

Generální ředitelka VLP Jitka Bosáková se nechtěla k prodeji Sanomy a zájmu Astrosatu vyjadřovat. „Spekulace trhu zásadně nekomentujeme,“ uvedla. Nepotvrdila ale, že by Astrosat aktuálně získal nějakou novou akvizici.

O Sanomu se zpočátku zajímalo více subjektů, v poslední fázi měli podle neoficiálních informací zůstat dva zájemci: Empresa Media a Astrosat. Empresa Media přitom podle neoficiálních informací byla ještě před několika týdny favoritem tendru, Sanoma se ale nakonec rozhodla uzavřít exkluzivní smlouvu o dalším jednání s Astrosatem.

Sanoma Media Praha, mj. vydavatel magazínů Vlasta, Týdeník Květy, National Geographic či Story, prošla v letošním roce restrukturalizací.  V loňském roce dosáhla tržeb ve výši 373 mil. Kč (-20 %) a její hospodaření skončilo ve ztrátě 91 mil. Kč.

-mav-