Seznam.cz v souboji s Googlem tahá riskantní kartu

pondělí, 04. listopadu 2013, 09:27 Internet & Mobil MediaGuru

Nové vyhledávání Seznamu může být buď velkým úspěchem, nebo neúspěchem, myslí si Pavel Ungr.

Seznam představil novou podobu výsledků vyhledávání. Ta je zatím k vidění na nově spuštěném slovenském webu Seznam.sk, kde se testuje, a rovněž na mobilní verzi.  Co by ale přesně pro marketéry změna znamenala? Jedná se o krok dobrým směrem nebo české uživatele čtení zleva doprava spíše odradí? Nad tím se zamýšlel SEO konzultant Pavel Ungr.

V jakém ohledu podle vás online marketéři nejvýraznější pocítí změny, které Seznam oznámil? Jaké budou dle vašeho mínění dopady například na Sklik či konverze?

Největší změny jsou v celkovém pohledu na výsledek vyhledávání. Mizí zavedená představa výpisu výsledků, mění se i počet výsledků na stránku – počet výsledků se mění dle použitého zařízení. Bude se měnit i CTR jednotlivých pozic a výrazně větší výhodu budou mít designově pěkné weby s „call to action" ve viditelné části náhledu stránky. Vzhled bude prodávat, to znamená, že bude záležet mnohem víc na tom, jak stránka vypadá, aby na ni uživatelé klikli. Díky tomu, že už nemáme lineární zobrazení pozic, ale dlaždicové, bude se měnit jejich CTR. Je možné, že 1., 4. a 7. pozice bude mít větší CTR než 2. a 3. Myslím, že na reklamy v Skliku budou lidé klikat více, protože jsou ještě méně odlišitelné od přirozených výsledků vyhledávání.

Měl jste šanci si sám vyzkoušet slovenskou zkušební verzi? Myslíte si, že Seznam vykročil dobrým směrem?

Ano, vyzkoušel jsem jak slovenskou, tak i testovací českou verzi a samozřejmě i tu mobilní. Mně osobně se líbí. Jsem rád, že Seznam.cz vyzkoušel něco, na co neměl Google odvahu. Nicméně buď to bude veliký úspěch, nebo veliký neúspěch. Je také rozdíl mezi „líbí se mi to“ a „je to praktické“. Například v mobilní verzi jsou tak velké screenshoty vyloženě nepraktické a jdou podle mého názoru proti filozofii používání mobilních webů.

Takže k mobilní verzi Seznamu se stavíte spíše negativně?

Jak už jsem naznačil výše – je tam hodně nedostatků a myslím, že z pohledu praktického využití je stávající responzivní verze nevhodná. Zejména kvůli velkým screenshotům. Prodlužuje to dobu prohlédnutí výsledků i počet akcí (scrollování) na mobilu.

Na čem by podle vás měl Seznam vedle screenshotů ještě zapracovat?

Rozhodně bych celkově doporučil zapracovat na zobrazení na mobilních zařízeních. Jinak jako velikou chybu už dlouhodobě vnímám, že jako primární hledání je nastaveno ve světě a ne v češtině. Výhodou Seznam.cz je znalost jazyka a hledání v češtině. To je jeho konkurenční výhoda oproti Google. Takto ji zcela zbytečně zahazuje.

Když jsme u té konkurenceschopnosti – myslíte si, že nová podoba výsledků vyhledávání Seznamu pomůže? Přibližuje se tím o krok Googlu nebo se naopak vzdaluje?

Záleží, zda to bude úspěšné. Pokud ano, tak jeho výhody rapidně stoupnou a získá před Google náskok. Nicméně je to velké riziko. Může se stát, že až to nasadí naplno, tak uživatelé začnou odcházet – samozřejmě ke Google. A myslím, že cílová skupiny Seznam.cz je spíše konzervativní, takže je to vše ve hvězdách. Neřekl bych, že se Google vzdaluje nebo přibližuje. Jde svou vlastní cestou.

Říkáte, že jsou uživatelé Seznamu konzervativní, jak tedy myslíte, že bude běžný uživatel na změny reagovat? Přeci jen mísení reklamy s přirozeným vyhledáním, odsunutí organických výsledků… A co velká změna – čtení zleva doprava, jak odhadujete, že se k tomu uživatelé postaví?

Osobně si myslím, že to budou vnímat spíše negativně. Uživatelé Seznam.cz nejsou příliš progresivní, ale záleží i na kampani, s jakou to Seznam.cz spojí. Jak moc bude vysvětlovat a ukazovat výhody. Ale jsem v tomto ohledu spíše skeptik.

Pavel Ungr

SEO konzultant a lektor, specialista na online marketing, v současnosti pracuje ve společnosti H1 (Quisma).

Autorka textu: Veronika Šmídová

Foto: Internet Info, Mobile Internet Forum 2012