Van Dammova lekce, jak udělat virál

středa, 27. listopadu 2013, 11:00 Reklama MediaGuru

Jean-Claude Van Damme udělal před nedávno svůj nejslavnější rozštěp. Má mnoho napodobovatelů.

Akční herec belgického původu Jean-Claude Van Damme je zpět. A není to díky novému filmu, ale díky účinkování v reklamním videu pro Volvo Trucks, který má za dva týdny na YouTube již téměř 52 milionů zhlédnutí.

Za doprovodu písně Only Time irské zpěvačky Enya v něm Van Damme popisuje své tělo vypracované k dokonalosti a nohy, jež se naučily popřít jakékoliv fyzikální zákony. Při západu slunce nakonec pomalu předvede dokonalý rozštěp mezi dvěma kamiony značky Volvo.

Pro Volvo je toto video testující kvalitu nákladních vozů v pořadí již šestým dílem seriálu. Ale žádné z předchozích videí, ve kterých na vlastní kůži vyzkoušela vlastnosti vozu například provazochodkyně, křeček či prezident společnosti Claes Nilsson, zdaleka nedosáhlo takového úspěchu jako video se Svaly z Bruselu. Jen v prvním týdnu mělo na YouTube 25 milionů zhlédnutí a již za devět dní získal 48, 5 milionů. Přitom nejúspěšnější virál z oblasti automotivu, The Force od Volkswagen, dosáhl 40 milionů za 22 dní.

A co na videu tak přitahuje? Kombinace známé tváře, neuvěřitelného fyzického výkonu a atmosféry, a k tomu je nutno připočíst i možnost jeho napodobování. Jednotlivé parodie, které se za poslední dva týdny vyrojily, totiž dokázaly dostat původní internetové video na televizní obrazovky, například do amerických ranních show.

Jednu z parodií natočil například herec Chaning Tatum, ztělesňující postavu Jenka z plánovaného filmu 22 Jump Street .

Další je parodie s Robem Fordem, torontským starostou, který se mimo jiné i kvůli svým problémům s alkoholem a drogami vyjadřuje na veřejnosti tak vulgárně, že o tom už nechtějí kanadská média ani psát.

Van Dammovým kouskem se inspirovala také společnost Hungry Howie’s, která tak představila novou pizzu s cibulí a parmazánem.

V Polsku si rozštěp mezi dvěma auty vystřihla na svém Facebooku značka Jaguar.

kliknutím zvětšíte

A v českých končinách ukázalo umění rozštěpu občanské sdružení Ramus.

-kch-