Vedení deníku MF Dnes se ujme Sabina Slonková

čtvrtek, 14. listopadu 2013, 13:10 Lidé, Tisk MediaGuru

Šéfredaktorkou MF Dnes bude od ledna Sabina Slonková, ředitelem redakce je Jiří Kubík.

Sabina Slonková v čele deníku Mladé fronty Dnes vystřídá od ledna 2014 Roberta Čásenského, který ve své funkci po sedmi letech končí k 15. listopadu. Jmenování Slonkové potvrdila mediální skupina Mafra v oficiální tiskové zprávě ve čtvrtek odpoledne.

„Věřím v nezávislost tohoto listu. Věřím dohodám s majitelem Andrejem Babišem a vedením společnosti, které garantují svobodný obsah," uvedla Sabina Slonková.

Se Slonkovou bude redakci řídit i dosavadní zástupce šéfredaktora Jiří Kubík, nově v pozici ředitele redakce. Kubík povede list do lednového nástupu Slonkové.

Touto změnou Mafra zároveň zavádí nový model řízení redakce. „Je běžný v moderních zahraničních mediálních korporacích. Tento model znamená akcent šéfredaktora na strategické směřování obsahu a u ředitele redakce na denní provoz či chod novin,“ přiblížil Štěpán Košík, předseda představenstva skupiny Mafra.

Sabina Slonková přechází do Mladé fronty Dnes ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz, který v roce 2005 spoluzákladala a kde doposud působila jako šéfreportérka. V redakci Mladé fronty Dnes pracovala Slonková v letech 1991 až 2003, odkud odešla na dva roky do Hospodářských novin. Jako novinářka se věnovala zejména korupci nebo propojení politiky a podsvětí. Sledovala například podezřelé pozadí financování politických stran lídrů. Poslední roky se zabývala i finančními machinacemi ve státních firmách.

Spolu se svým někdejším kolegou Jiřím Kubíkem Slonková psala například o kauzách Olovo či Bamberk. Dlouhodobě se věnovali také aktivitám šéfa poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa či generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby. Srba také stál v roce 2002 za plánem na zavraždění Slonkové, za což byl odsouzen na 12 let vězení.

-mav-, -čtk-