Rok 2013 očima Twitteru

čtvrtek, 26. prosince 2013, 11:40 Internet & Mobil MediaGuru

Síť Twitter rekapituluje uplynulý rok. Jaké byly nejtweetovanější události ve světě roku 2013?

Twitter po čtvrté ve své historii dělá roční bilanci, v níž se ohlíží za nejtweetovanějšími událostmi a nejúspěšnějšími tweety uplynulého roku 2013. V současnosti má tato mikroblogovací sociální síť celkem 230 milionů uživatelů, kteří vyšlou do světa 500 milionů tweetů denně. Až 40 milionů lidí si vyzkoušelo nový formát šestisekundového videa Vine.

Nejtweetovanější událostí ve světě se letos stal bombový atentát v Bostonu a následný hon na jeho strůjce. Na toto téma přibylo na Twitteru přes 27 milionů tweetů, přičemž některé z nich nastavily médiím až nepříjemné zrcadlo. Přece jen spoléhat se na informace „od reportérů z Twitteru“ se nevyplácí. O tom se ostatně mohli novináři ostatně také v českých končinách, když z jednoho letního tweetu Andreje Babiše vznikla zpráva, že kupuje Ringier. A ona to přitom byla Mafra.

Další událostí, která rozpohybovala vody světového Twitteru, bylo červnové finále NBA a únorové finále americké fotbalové ligy zvané Super Bowl, které se svým hashtagem #SB47 vygeneroval na 24,1 milionů tweetů. Letošní nepříjemný výpadek elektrického proudu proměnila ve svůj prospěch značka Oreo tweetem, který dosáhl téměř 16 tisíců retweetů.

Zájem letos vzbudily také ceny MTV Video Music Awards, o nichž kolovalo na 18 milionů tweetů, filmoví Oskaři s téměř 9 miliony tweety a asijské hudební ceny Mama s 3,8 miliony tweetů.

Rozruch na Twitteru způsobilo zvolení nového papeže Františka, o čemž se tweetovalo více než 130 tisíc tweetů za minutu. V souvislosti s úmrtím bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové vzniklo za první čtyři hodiny od vydání oficiálního oznámení více než milion tweetů. Na téma narození britského prince George reagovalo do hodiny na 2 milionů tweetů, přičemž gratulace si nenechaly ujít ani známé značky.

Mezi letošní nejvíce retweetované Tweety se zařadil komentář hvězdy seriálu Glee Ley Michele, kterým děkovala za podporu, jíž se jí dostalo po smrti jejího partnera Coryho Monteithe. Tweet dosáhl téměř 400 tisíc. Podobný počet retweetů si vysloužil i tweet oznamující úmrtí herce Paula Walkera či tweet zpěváka Nialla Horana z britsko-irské chlapecké skupiny One Direction o tom, že dosáhl 20 let. Jen pro srovnání lze uvést, že loňský nejsdílenější tweet, jehož autorem byl znovuzvolený prezident Spojených států Barack Obama, dosáhl přes 800 tisíc retweetů.