Unie vydavatelů hledá nového prezidenta

čtvrtek, 30. ledna 2014, 07:46 Tisk MediaGuru

Největší profesní sdružení tištěných médií hledá nového prezidenta po odchodu Jaromíra Skopalíka.

Unie vydavatelů, hlavní profesní sdružení tištěných médií, je v současnosti bez prezidenta. Ke konci roku totiž vypršela platnost funkce dosavadnímu prezidentovi Jaromíru Skopalíkovi, bývalému generálnímu řediteli společnosti Bauer Media. Novým prezidentem Unie vydavatelů se měl stát předseda Sekce deníků, kterým byl Petr Marek. Ten však v prosinci odešel z mediální skupiny Mafra, a tedy ani on nemůže stát v čele Unie vydavatelů.

Vydavatelé teď řeší, kdo se ujme této nejvyšší role v profesním sdružení. Podle stanov Unie vydavatelů se ve funkci prezidenta pravidelně každý rok střídají předseda Sekce deníků a předseda Sekce časopisů. Protože dosud byl prezidentem Unie vydavatelů předseda Sekce časopisů, novým prezidentem se stane zástupce Sekce deníků, resp. jeho předseda. Ten však v tuto chvíli není znám.

Za Sekci deníků zasedají ve správní radě Jiří Bareš (Borgis, místopředseda sekce), Zuzana Tylčerová (Economia) a Lucie Kočí (Vltava-Labe Press). Čtvrtý člen zatím jmenován nebyl. Kdo se stane novým předsedou Sekce a následně se stane i prezidentem, je otázkou, která se právě řeší. Vydavatelé mohou zvolit i jiný postup a nominovat do předsednictví Sekce deníků některého jiného zástupce, který by se následně stal prezidentem Unie vydavatelů.

Prezident Unie vydavatelů stojí v čele správní rady, která je osmičlenná. Jsou v ní vždy zastoupeni čtyři zástupci Sekce deníků a čtyři zástupci Sekce časopisů. Kontrolním orgánem Unie vydavatelů je dozorčí rada, která je čtyřčlenná. Její členové nesmějí být členy správní rady ani jiných orgánů Unie vydavatelů.

Správní rada Unie vydavatelů

-mav-