Bertelsmann prodává nakladatelství Euromedia

úterý, 11. února 2014, 12:52 Tisk MediaGuru

Bertlesmann prodává vlastníka Knižního klubu firmě Arraviet, která má blízko k J&T.

Německá společnost Bertelsmann prodává české a slovenské knižní nakladatelství Euromedia Group společnosti Arraviet. Firma Arraviet vznikla teprve loni v prosinci a má blízko k finanční společnosti J&T. Jejím stoprocentním vlastníkem je Igor Mrva, který je zároveň předsedou představenstva slovenské firmy Diversified Retail Company. Ta byla před několika lety ještě oficiální součástí skupiny J&T. Prostřednictvím Diversified Retail Company vstoupila J&T předloni v létě do největšího slovenského knihkupectví Panta Rhei, spoluvlastníka sítě Neoluxor. V Panta Rhei je Igor Mrva jednatelem.

Arraviet hodlá nákup zajistit pomocí standardního „akvizičního financování", o kterém prý jedná mimo jiné s J&T Bankou. Poradcem v transakci byla J&T IB and Capital Markets, jejímž prostřednictvím nyní nový vlastník jedná o možnosti spojit společnosti Neoluxor s Euromedia Group a zároveň společnost Panta Rhei s Ikar. V Euromedia Group podle dohody zůstane současné vedení v čele s výkonným ředitelem společnosti Euromedia Andreasem Kaulfussem.

Transakce podléhá schválení regulačními orgány, oznámila společnost Bertelsmann. Obchod má být uzavřen do konce prvního čtvrtletí.Obchodní transakce v Česku zahrnuje mimo jiné nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum a na Slovensku značky Media Club a Ikar, dále velkoobchodní prodej knih, včetně internetového prodeje knih www.ebux.cz a www.bux.cz. Roční tržby Euromedia Group se pohybují na úrovni 1 mld. Kč.

Podle zprávy o českém knižním trhu, kterou Svaz českých knihkupců a nakladatelů vydal loni v říjnu, je Euromedia druhým největším nakladatelským subjektem na tuzemském knižním trhu; v minulosti býval i na prvním místě, zmíněný žebříček z loňského roku vede Albatros Media.

J&T tak rozšíří svůj záběr na mediálním trhu. Spolumajitel J&T Patrik Tkáč se stal loni v prosinci jedním ze dvou nových vlastníků mediální společnosti Ringier Axel Springer CZ. J&T je navázaná na skupinu JOJ Media House, která na Slovensku vlastní TV JOJ a v Česku společnost BigBoard Praha, lídra na trhu outdoorové reklamy.

-mav-, -čtk-