ČT po dvou letech připravuje proměnu Událostí

středa, 19. února 2014, 14:45 TV MediaGuru

Česká televize plánuje na duben proměnu své hlavní zpravodajské relace Události.

Česká televize na duben chystá proměnu hlavní zpravodajské relace Události. Po dvou letech od poslední změny tak chce reagovat mimo jiné na dosavadní zkušenosti a nové technické možnosti. Bez konkrétních detailů to v rámci středečního zasedání Rady ČT zmínil generální ředitel Petr Dvořák.

„Události mají jako nejdůvěryhodnější zpravodajský pořad v Česku výjimečné postavení a odpovědnost. ČT chce tento potenciál dále rozvíjet a posilovat jejich veřejnoprávní charakter," řekl Dvořák. Hlavní relace by se podle něj také měla víc propojit se zpravodajským programem ČT24, který prošel redesignem v minulé sezoně.

Dvořák radu dále informoval o tom, že požádal etický panel, aby se z hlediska kodexu ČT zabýval pořadem Tečka páteční noci, v němž vystoupil docent Fakulty výtvarných umění VUT Václav Stratil a přednesl píseň Sieg heil, baby. Etický panel již tento pořad posuzuje také v souvislosti s jiným dílem, který představil kontroverzní vystoupení skupiny Vanessa. Výsledky etického panelu dostane rada k dispozici.

„Čím více to budeme rozebírat, tím větší reklamu skupině Vanessa budeme dělat,“ reagovala dnes místopředsedkyně rady Dana Eklová. Legislativci by podle ní měli říct, zda byl porušen zákon. „Provokace patří k modernímu umění,“ řekl k tomu předseda rady Milan Uhde a dodal, že je nutné se seznámit s předloženými materiály.

Generální ředitel ČT radu také informoval o nedávné kauze stížnosti některých redaktorů zpravodajství. Poznamenal, že na základě procesního auditu dál pokračuje příprava editoriálního panelu, který má nově podobné kauzy řešit.