Forbes: Mafra kvůli odpisům loni ve ztrátě až 750 mil. Kč

čtvrtek, 27. února 2014, 19:53 Tisk MediaGuru

Především kvůli odpisům tiskárenských linek skončil vydavatel MF Dnes a LN ve ztrátě až 750 mil. Kč.

Vydavatelská společnost Mafra loni skončila v rekordní ztrátě 700 až 750 milionů korun. Informoval o tom časopis Forbes s odvoláním na údaje mateřské společnosti Agrofert. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK potvrdil, že se neauditovaný hospodářský výsledek v tomto rozpětí očekává, přičemž ztráta je tvořena zejména účetními postupy v tvorbě opravných položek na dlouhodobý majetek a finanční investice.

Výsledek za loňský rok podle časopisu ovlivnilo rozhodnutí nového managementu odepsat dvě z osmi tiskárenských linek, jež vzhledem k útlumu na trhu novin do budoucna nebudou potřeba.

Mediální skupina Mafra v pátek upřesnila, že v souvislosti s koupí a převzetím společnosti firmou Agrofert a jejím začleněním do holdingu byla u kupované společnosti přejata metodika posuzování hodnoty aktiv. „Jednalo se jak o investiční majetek, tak o oběžná aktiva. Celkový vliv těchto metodických úprav na výsledek hospodaření za běžnou činnost byl 896 mil. Kč. Bez těchto mimořádných změn je hospodářský výsledek za běžnou činnost na úrovni 15 mil. Kč. EBITDA zůstala nad 200 mil. Kč a meziročně vzrostla," uvedl předseda představenstva Mafra Štěpán Košík.

Agrofert podnikatele a současného ministra financí Andreje Babiše převzal Mafru v loňském roce. V roce 2012 se vydavatelská firma propadla do ztráty 168,5 milionu po předchozím zisku 88,6 milionu korun. Výsledek tehdy ovlivnily jednorázové náklady v souvislosti s finanční účastí ve společnostech Mediaservis a PNS. Tržby za prodej výrobků a služeb se firmě předloni snížily na 2,59 miliardy z předloňských 2,7 miliardy Kč.

Mafra vydává celostátní deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, dále bezplatné tituly 5plus2 a Metro. Spadají pod ní také server iDnes.cz, lidovky.cz či televizní stanice Óčko.

-čtk, -mav-

Aktualizovali jsme o páteční vyjádření společnosti Mafra.