Nova Plus má reklamní kapacitu zdvojnásobit

pondělí, 17. února 2014, 13:07 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Reklamní kapacita portfolia skupiny Nova na internetu by se měla službou Nova Plus zdvojnásobit.

Od 4. února, v den svých 20. narozenin, spustila televizní skupina Nova novou internetovou službu Nova Plus, v rámci které nabízí možnost zdarma sledovat pořady z původní tvorby televize, které se objevují ve vysílání. Pořady jsou dostupné do sedmi dnů po odvysílání a na internetu se objevují ihned, jakmile jejich televizní vysílání skončí. Jde např. o seriály Ordinace v růžové zahradě 2, Ulice nebo Doktoři z Počátků.

Nova už dříve naznačovala, že má zájem vytvořit nový prostor pro odbavení online reklamy (především videoreklamy), po níž poptávka na trhu stále roste. Vzhledem k tomu, že zábavní portál Voyo.cz není pro prodej reklamy otevřen,  je vznik nové online služby logickým krokem. Nova očekává, že se kapacita jejího prostoru se spuštěním služby Nova Plus zdvojnásobí. „Oproti současnému stavu předpokládáme navýšení asi dvojnásobné. Náš odhad primárně vychází z počtu zhlédnutých videí. Nárůst by ale mohl být dvojnásobný i v počtu uživatelů,“ myslí si pověřený šéf internetu skupiny Nova Petr Horák.

Ve srovnání s placeným portálem Voyo.cz by má být nabídka Nova Plus zhruba desetinová. Voyo.cz předplatitelům nabízí všechny původní pořady z produkce TV Nova (nejen právě odvysílané) a vedle toho disponuje více než tisícovkou filmů, které mají předplatitelé k dispozici. Proto se na Nově citelného odlivu předplatitelů služby Voyo.cz, kterých je zhruba 30 tisíc, neobávají. „Nějaký pokles očekáváme, ale nemyslíme si, že bude zásadní. Bázi předplatitelů Voyo máme dobře zmapovanou, víme, co ji zajímá a její struktura i zvyky jsou poměrně stabilní,“ dodává Petr Horák.

Faktorem, který má odlivu zamezit, je i skutečnost, že nabídku Nova Plus nelze využívat jinde než na počítačích. Návštěvnost Voyo.cz přes mobilní zařízení naproti tomu roste a aktuálně se podílí na celkové návštěvnosti ze 40 %. V současné době navíc Nova spouští aktualizovanou aplikaci Voyo.cz pro zařízení s operačním systémem Android. „Rozšiřujeme tak distribuci řádově o stovky zařízení napříč celým spektrem všech výrobců,“ upřesnil Petr Horák.

Nova tak chce do budoucna stavět svůj internetový model na dvou kanálech: placeném a bezplatném streamu. Vylučuje, že by portál Voyo.cz měl do budoucna ustoupit z modelu předplatného. „Neexistuje jen jeden model. Zákazník si u nás má možnost vybrat, co mu víc vyhovuje. Věříme tomu, že možnost sledovat videa na televizi, kde nahradíme set top box nebo jiné zařízení, je benefit, který bude diváky stále víc zajímat,“ říká Petr Horák.

Internetové bezplatné portfolio staví skupina Nova na třech pilířích: na portálu TN.cz, na Nova.cz propojené s novou službou Nova Plus a na Prásk.tv. Placené portfolio se opírá o Voyo.cz.

-mav-