Piráti provokují televize, restartují web Sledujuseriály

sobota, 22. února 2014, 21:04 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Česká pirátská strana pokračuje v kampani „Odkaz není zločin“, když obnovuje stránky Sledujuseriály.cz.

Česká pirátská strana v pátek oznámila, že po dvou měsících obnovuje provoz webových stránek Sledujuseriály. Dvouměsíční výpadek byl podle strany zapříčiněn problémy s hostingem a potřebou zlepšit technické a právní zabezpečení serveru. Piráti tak pokračují ve své kampani „Odkaz není zločin“, ve které tvrdí, že uvádění hypertextových odkazů na díla volně šířená internetem není nelegální.

„Pokud by byl web Sledujuseriály nelegální, jak by potom mohl být legální internetový vyhledávač Google? Hypertextový odkaz je základním stavebním prvkem internetu. Pokud jej kriminalizujeme, rozbijeme celé fungování internetu,“ tvrdí Marcel Kolaja, dvojka na kandidátce Pirátů do Evropského parlamentu.

Web Sledujuseriály.cz obsahuje přibližně 200 zahraničních seriálů, podle provozovatelů představuje návštěvnost webu tisíce uživatelů měsíčně. Odkazy na seriály ale nevedou na původní stránky seriálů nebo weby televizních stanic, která drží na tyto seriály vysílací práva. Videa jsou soustředěna na webu Sledujuseriály. Existence webu je proto dlouhodobě terčem kritiky ze strany České protipirátské unie, která požaduje ukončení webu. Nelíbí se ani televizním stanicím. „Televize Nova jednoznačně podporuje stanovisko České protipirátské unie. Česká pirátská strana porušuje autorská práva a svým jednáním způsobuje škodu všem podnikatelským subjektům, které chtějí v této oblasti legálně podnikat,“ reagovala mluvčí televize Anna Suchá.

Podobné stanovisko zaujala i konkurenční skupina Prima. „Investujeme nemalé prostředky do vlastní tvorby a nákupu audiovizuálních děl. Abychom tak mohli činit i nadále, musíme a budeme chránit své produkty před porušováním práv k duševnímu vlastnictví a před nekalou soutěží. Byť má internet svá specifika, parazitování na cizí produkci nikdy možné nebylo a není,“ uvedl Jiří Haramul, šéf PR a komunikace FTV Prima.

Lídr Pirátů Ivan Bartoš oponuje, že cílem Pirátů není poskytovat zdarma nejnovější epizody seriálů široké veřejnosti. „Piráti celý projekt provozují v rámci dlouhodobé kampaně ‘Odkaz není zločin’, která nemá za cíl nic menšího, než zachovat svobodný Internet nejen pro seriálové nadšence," říká Bartoš. Argumentuje i rozhodnutím Evropského soudního dvora v kauze Svensson vs. Retriever Sverige AB, kdy soud konstatoval, že uvedení hypertextových odkazů na díla volně dostupná na jiné internetové stránce nepředstavuje sdělování veřejnosti podle čl. 3 odst. 1 směrnice 2001/29.

Piráti podobně postupovali už několikrát v minulosti. V roce 2011 spustili web piratskefilmy.cz. Tato stránka byla spuštěna jako kopie služby kinotip.cz, v současnosti už strana web neprovozuje. Vedle „seriálového“ serveru provozuje také stránky sledujemefilmy.

-mav-