Uhde: Mocenské řešení odchodu z ČT není šťastné

úterý, 25. února 2014, 14:08 TV MediaGuru

Předseda Rady ČT Milan Uhde se před poslanci vyjádřil ke sporu ve zpravodajství ČT.

České televizi se podle stávajícího předsedy Rady ČT Milana Uhdeho vymstí, jakým způsobem se Rada ČT postavila k problému v redakci zpravodajství ČT. Ten odstartovala stížnost redaktorů na praktiky ve zpravodajství, která byla směřována právě k předsedovi Rady ČT Milanu Uhdemu.

Rada České televize v kauze stížnosti redaktorů na údajné zasahování do zpravodajství letos začátkem roku neshledala žádné porušení objektivity a vyváženosti zpravodajství ČT jako celku. Na lednovém zasedání se na tom usnesla většina radních s tím, že nelze potvrdit, zda došlo k nestandardním editorským zásahům do vysílání televize.

Neprošel přitom Uhdeho návrh na zřízení nezávislé komise, která by zjištění generálního ředitele ČT prověřila. „Audit by byl přesvědčivým řešením, ale Rada ČT ho neschválila. Mocenské řešení – když se vám to nelíbí, tak jděte, se mi příčí. Bylo to nešťastné řešení. Novinářské náhrady se podaří získat, ale problém zůstává,” řekl v úterý před poslanci volebního výboru Milan Uhde. Vystoupil v rámci veřejných slyšení kandidátů, kteří jsou nominováni pro volbu do Rady ČT. „Zachovali jsme se nekoncepčně, a to se nám vymstí,” dodal. Uhde zároveň poznamenal, že v radě se svými kritickými názory zůstává často osamocen.

Kauzu ve zpravodajství loni v říjnu odstartovala stížnost 24 redaktorů, kteří se obrátili na Radu České televize. Otevřeně se k této výzvě přihlásili ale jen moderátorka Daniela Drtinová, odborář Adam Komers a Nora Fridrichová.

V pondělí 24. února oznámili odchod z ČT moderátoři Martin Veselovský a Daniela Drtinová.

Stávající předseda Rady ČT se zároveň domnívá, že v ČT probíhá zápas, který je poplatný rostoucím nárokům obecenstva a zvyšující se konkurencí. „Nemyslím tím jen komerční stanice. Například HBO nabízí velmi působivé programy a ČT musí pochopit, že nabízet je potřeba takové programy, které nikdo jiný nenabízí,” uvedl. Česká televize se nemá podbízet publiku, dodal Uhde.

Milan Uhde je jedním ze šesti stávajících členů Rady ČT, kterým letos v březnu vyprší mandát. Do rady kandiduje znovu. Volební výbor vybere ze stávajících 45 kandidátů do Rady ČT osmnáct, které Poslanecké sněmovně doporučí ke zvolení. Poslanci z nich pak vyberou šest, které do Rady ČT zvolí.

-mav-