Aktuálně.cz přechází na nový design, mění i logo

pondělí, 03. března 2014, 11:10 Internet & Mobil MediaGuru

Jde o nejvýraznější vizuální změny od startu deníku v roce 2005.

Po téměř dvouletém vývoji a testování přejde v průběhu tohoto týdne zpravodajský online deník Aktuálně.cz do nové grafické podoby. Oproti stávajícímu designu jde o nejvýraznější změnu deníku od jeho začátku v roce 2005. Vedle zcela nového grafického uspořádání a rozčlenění serveru obnáší i změnu loga.

Pro pravidelné čtenáře Aktuálně.cz ale změna nemusí být až tolik překvapivá. V nové grafice serveru je už od loňského léta dostupná sportovní sekce a také verze pro mobilní telefony a tablety. Od začátku letošního roku se v nové grafické úpravě objevil i Magazín Aktuálně a čtenáři mají možnost zhlédnout nový vzhled serveru v beta verzi. Teď se do nové grafiky překlopí i všechny ostatní rubriky včetně domácích zpráv, ekonomiky, zahraničí nebo názorů.

„Grafická podoba verze pro počítače se od verze pro mobily a tablety mírně odlišuje. Na počítačích nebudeme v případě home page používat dlaždicový design s převahou vizuálů rozmístěných přes obrazovku v několika čtvercích, ale ponecháme tradičnější design pro zpravodajské servery,” říká k proměně šéfredaktor Pavel Tomášek. Nevylučuje ale, že po určité době může i na počítačích dojít na základě ohlasu čtenářů k přechodu k revolučnějšímu dlaždicovému designu.

Home page Aktuálně.cz se oproti stávající verzi vyčistí: místo dosavadních tří sloupců má pouze dva sloupce s jasně dominující hlavní informací. Krátké aktuální zprávy se posunou níž a vystřídá je nová rubrika „Kauza dne”. Většího vizuálního významu se dostane také zprávám ze sociálních sítí, naopak blogy se v rámci pravého sloupce posunou dolů. Zásadní redukcí projde menu na home page, které nově tvoří jen pět položek: Zprávy, Insider, Názory, Magazín a Sport. Informace řazené v těchto sekcích se už ale zobrazují převážně vizuálně s titulkem vloženým do obrazu. V rámci sekce Zprávy se texty dál člení podle standardních rubrik (domácí, zahraniční, regiony, ekonomika atp.). Pro potřeby oddychového čtení vznikla nová sekce Magazín. Žádná ze stávajících rubrik se přechodem na novou verzi neruší. Změní se ale diskusní platforma. Místo dosavadních facebookových stránek bude server využívat systém Disqus. S tím pracují velké zpravodajské weby, např. CNN.

Nový vzhled Aktuálně.cz


Nová podoba serveru Aktuálně.cz


Stávající podoba serveru Aktuálně.cz


Podoba sportovní sekce Aktuálně.cz


Vizuální podoba sekce Zprávy


Podle slov Pavla Tomáška není vizuální změna Aktuálně.cz – kromě nové sekce Magazín –  spojena s obsahovou proměnou webu. O možnosti obsahově rozšířit Aktuálně.cz mluvil management provozující společnosti Economia v souvislosti se zamýšleným záměrem zpoplatnit portál iHNed.cz. „V tuto chvíli se žádná výrazná obsahová úprava nekoná,“ říká Tomášek. Ten se musel na začátku roku vypořádat s odchodem několika lidí z redakce, kteří odešli společně s novou šéfredaktorkou MF Dnes Sabinou Slonkovou. Redakci se v tuto chvíli podařilo doplnit třemi novými lidmi: reportérkou Veronikou Rodriguez z Lidových novin, Markem Pokorným z týdeníku 5plus2 (dříve z Respektu a HN) a Mikulášem Klangem z iDnes.cz. Svůj odchod si navíc rozmyslel zahraniční redaktor Martin Novák, který v Aktuálně zůstává.

Aktuálně se od začátku března připojilo k dalším titulům Economie (HN, Ekonom, iHned.cz, M&M a odborné tituly), které sdílejí společný newsroom a které přecházejí na nový systém plánování témat a rozdělení redakční práce.

-mav-