Historická omluva: Týdeník se omlouvá na 54 stranách

středa, 26. března 2014, 05:19 Tisk MediaGuru

Absurdní situace: slovenský týdeník Plus 7 dní vychází ve středu s 54stránkovou omluvou.

Nejčtenější slovenský týdeník Plus 7 dní dnes vyšel ve zvláštním vydání – na 54 stranách (standardní rozsah týdeníku je 120-130 stran) totiž musel podle rozhodnutí soudu zveřejnit omluvu exposlanci Slovenské národní strany Štefanu Zelníkovi.

„Upozorňovali jsme na nesmyslnost tohoto rozsudku,” uvedl šéfredaktor Miloš Luknár s tím, že odvolací soud ale rozsudek potvrdil.

Týdeník se musí omluvit za to, že v roce 2009 vyjádřil pochybnost nad tím, zda bývalý poslanec vládní Slovenské národní strany Štefan Zelník nevyužil svých politických kontaktů, aby získal dotace z eurofondů pro své podnikání. Omluvu musí zveřejnit ve stejném písmu, v jakém byl titulek článku. „Je to výsměch naší justice,” komentoval šéfredaktor. Zároveň v omluvě musí zopakovat celý článek ve fontu titulku. Zatímco původní článek zabral 2,5 strany, omluva vychází na 54 stran.

Absurdní je podle šéfredaktora také skutečnost, že podle rozhodnutí soudu měla omluva vyjít už v roce 2009, ale soud přitom své verdikty vynesl až v letech 2012-2013.

Náklady na vytištění vydání s omluvou jsou podle vydavatele v řádech desítek tisíc eur. Dalších více než 55 tis. eur bude muset jako odškodné zaplatit exposlanci a jeho firmě. Vydavatel podal dovolání k Nejvyššímu soudu, rozhodnuto zatím o něm nebylo.

Ukázka omluvy Plus 7 Dní, vychází ve středu 26.3. 2014

-mav-