Bakala jediným akcionářem Economie, odešel z BXR

středa, 02. dubna 2014, 05:06 Tisk MediaGuru

Zdeněk Bakala kvůli sporům opustil mezinárodní investiční skupinu BXR Group.

Miliardář Zdeněk Bakala odchází z mezinárodní investiční skupiny BXR Group, přes kterou spravoval většinu svého majetku. Svůj padesátiprocentní nekontrolní podíl vymění za nákladního železničního dopravce Advanced World Transport, investiční poradenskou větev BXR Partners a komerční nemovitosti v Česku. Zároveň si ponechá podíl ve společnostech NWR a RPG Byty. Napsaly to Hospodářské noviny, které Bakala prostřednictvím vydavatelství Economia vlastní.

Podle mluvčího společnosti BM Management Tomáše Pavlíka se Bakala rozchází se svými dosavadními partnery kvůli rozporům a v budoucnu si hodlá ve svém vlastnictví ponechat především aktivity BXR v Česku. Ty by měly být konsolidovány pod hlavičkou společnosti BMM. Společnost BM Management vlastní Bakala napůl se svou manželkou Michaelou Bakala.

„V budoucnu si hodlá ve svém vlastnictví ponechat především aktivity z portfolia BXR v Česku, od kterých nemá takový odstup jako jeho partneři, zná prostředí a dovede lépe pochopit lokální potřeby," vysvětlil mluvčí Pavlík.

BXR Media Limited byla do letošního 21. března jediným akcionářem společnosti Economia, vydavatele mj. Hospodářských novin. Jediným akcionářem Economie je tak od 21.3. 2014 zapsán Zdeněk Bakala.

Své podíly v NWR, která vlastní černouhelnou OKD, ve firmě RPG Byty, energetické Green Gas International a švýcarském výrobci pelet ze železné rudy Ferrexpo zařadí Bakala do nového společného podniku a bude je spolu s BXR nadále spravovat. V novém podniku bude Bakala držet poloviční nekontrolní podíl, zbytek bude patřit BXR.

Skupina BXR má v portfoliu více než 20 firem, mezi nimi třeba i většinový podíl ve společnosti The Education, která sdružuje přes dvacítku specializovaných škol v Jižní Koreji.

-mav-