Za vyřazením Nova Sport z UPC je válka o peníze

čtvrtek, 03. dubna 2014, 19:14 TV MediaGuru

Operátor vyřadil kanál Nova Sport, podle Novy šlo o jednostranný krok.

Společnost UPC Česká republika vyřadila od začátku dubna sportovní kanály Nova Sport a Nova Sport HD ze svého vysílání. Nahradila je sportovním kanálem SlovakSport TV 2. Jako důvod uvedla ukončení smlouvy se společností CET 21 na tento sportovní program k 31. březnu 2014.

„S ohledem na skutečnost, že k uvedenému datu nebylo dosaženo nové dohody o podmínkách vysílání, bylo vysílání programu prozatím pozastaveno. Vzájemná jednání o prodloužení smluvního vztahu mezi oběma stranami však nadále pokračují,” uvedl ve čtvrtek prezident za obchod a marketing UPC Jason King. Dodal, že věří, že se Nova Sport do nabídky kabelové televize vrátí.

Nova označuje krok UPC za jednostranný. „Velice nás mrzí, že UPC se po 12 letech spolupráce rozhodla vyřadit sportovní kanál Nova Sport ze své nabídky. Toto rozhodnutí UPC bylo učiněno jednostranně i přes pokračující jednání o prodloužení stávající spolupráce,” sdělila ve čtvrtek mluvčí Novy Anna Suchá. Nova podle jejích slov dělá maximum pro to, aby sportovní kanál dostala zpět k divákům i prostřednictvím UPC.

Podle neoficiálních informací UPC vyřadila kanál Nova Sport z nabídky poté, co Nova požadovala určitý finanční objem z distribuce tohoto placeného kanálu. Jde o strategii, kterou mateřská společnost Novy, firma CME, uplatňuje i v jiných zemích. UPC se ale rozhodla využít ukončení smlouvy o šíření Nova Sport k 31. březnu jako protireakci a formu nátlaku na upuštění od tohoto požadavku.

Všechny ostatní kanály skupiny Nova mají být přes UPC nadále vysílány v nezměněném režimu. UPC zároveň diváky informovala, že v úterý 1. dubna došlo k výpadku na lince určené pro přenos programů Nova HD, Nova Cinema HD a Fanda HD. K problémům podle UPC došlo na straně televizní stanice Nova. UPC proto dočasně přistoupila na tzv. upscale programů ze standardní verze v kompresním formátu MPEG2 do MPEG4 tak, aby zůstaly zachovány programové pozice a diváci měli přístup k vysílání alespoň v této upravené podobě. K takovému kroku ale Nova nedala souhlas, což je pro provedení těchto úprav nezbytné.

-mav-