Český internet protestuje přes SPIR proti Googlu

úterý, 27. května 2014, 11:06 Internet & Mobil MediaGuru

Profesní internetové sdružení se přidává k institucím, které tlačí na Evropskou komisi.

Tuzemské profesní internetové Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) se připojilo k tlaku institucí, které apelují na Evropskou komisi, aby se Googlu postavila. SPIR vadí především služba Google Images, která od roku 2013 zobrazuje vyhledané snímky v mimořádně velkých „náhledech“, často odpovídajícím původnímu rozlišení.

Tuzemským internetovým firmám se nelíbí, že Google tak nabízí cizí obsah bez kompenzace jeho tvůrcům a majitelům, aniž by uživatele motivovala k návštěvě původní webové stránky. „Dřív byly nastaveny rovné podmínky pro všechny. Dnes se rovnováha vychyluje směrem k vyhledávači,“ řekl novinářům předseda SPIR Ján Simkanič.

Dalším problémem je podle SPIR upřednostňování vlastních specializovaných služeb ve vyhledávání Google, jako je Google Shopping. „Uživatelé se často mylně domnívají, že Google jim nabízí nejvhodnější výsledky přirozeného vyhledávání,“ uvedl ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

SPIR se proto účastní antimonopolního řízení, které proti Google vede Evropská komise. Zároveň vyzývá českou vládu, aby se postavila na ochranu českého internetu a vytvořila tlak na unijní exekutivu, která má v červnu rozhodnout.

-mav-