Newsweek chce za hranice, míří i do střední Evropy

čtvrtek, 29. května 2014, 10:35 Tisk MediaGuru

Newsweek podepsal dohodu o podpoře zahraničních licencí. Zaměří se i na střední Evropu.

Tři měsíce po obnovení tištěného vydání časopisu Newsweek ve Spojených státech a Evropě oznámila redakce týdeníku, že uzavřela partnerství se společností Empirical Media o vyhledávání zahraničních licenčních smluv pro časopis Newsweek a server Newsweek.com na cílových trzích po celém světě.

"Umožní nám přinášet místní vydání našeho časopisu čtenářům na trzích po celém světě," řekl Etienne Uzac, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti IBT Media, vlastníka časopisu Newsweek. "Poptávka po časopisu Newsweek je globální, a od opětovného uvedení značky na trh v USA a Evropě jsme svědky rostoucího zájmu o naše články. Ve světle těchto trendů vidíme významnou příležitost k mezinárodnímu posílení přítomnosti značky," zdůvodnil.

Společnost Empirical Media se má zpočátku zaměřit na pokrytí rostoucí poptávky ve střední Evropě a Asii. Newsweek už vychází prostřednictvím místních licenčních partnerství v Koreji, Pákistánu, Polsku, Japonsku a Latinské Americe.

V Česku využívá licenci Newsweeku od začátku své existence tabletový týdeník Dotyk.

"Existuje silná poptávka po rozšíření vydávání a distribuce časopisu Newsweek po celém světě," řekla Laurie Benson ze společnosti Empirical Media. "Jsme nadšeni partnerstvím s časopisem Newsweek a IBT Media, tím, že jim můžeme pomáhat při poskytování vysoce kvalitního redakčního obsahu většímu množství čtenářů ve více jazycích."

Zpravodajský časopis Newsweek v tištěné verzi vrátil po roce a čtvrt  7. března 2014. Od prosince 2012 vycházel jen v online podobě. Newsweek přestal vycházet v tištěné verzi po 80 letech kvůli klesajícímu nákladu a především klesajícím výnosům z reklamy. Jeho noví vlastníci se ale rozhodli pro jiný obchodní model, který více spoléhá na příjmy z předplatného a méně na reklamu. Šéf IBT Media Etienne Uzac stanici BBC řekl, že jeho společnost chce až 90 procent příjmů získávat z předplatného.

-mav-