Majitel Ringieru zvažuje investora, bude holdingem

pátek, 23. května 2014, 10:19 Tisk MediaGuru

Czech News Center, nový vlastník vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, se mění na holding.

Společnost Czech News Center, která vlastní Ringier Axel Springer CZ vydávající deníky Blesk a Aha! nebo časopis Reflex, zahájila přeměnu na holdingové uspořádání. Zároveň diskutuje o vstupu menšinového investora z mediální sféry. Řekl to člen představenstva firmy Daniel Častvaj. Konečnými vlastníky mediální skupiny se letos stali podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. 

Mediální skupina kolem vydavatelské společnosti Ringier Axel Springer má podle Častvaje získat klasické holdingové uspořádání. Změnil se rovněž název, jenž by mohl zahrnout i případné další mediální přírůstky. "Název Czech News Center Holding je záměrně volen tak, aby umožňoval zachování i pro případ akvizičního růstu, což ale nutně neznamená, že k takovému růstu musí nutně dojít," uvedl Častvaj.

Nová struktura Czech News Center Holding má být dokončena v nejbližších dnech. Jediným akcionářem je podle aktuálního zápisu v obchodním rejstříku společnost Basic Properties. "Platí, že konečnými vlastníky Ringier Axel Springer CZ jsou pánové Křetínský a Tkáč, diskutuje se pouze o menšinovém vstupu dalšího investora z oblasti už zavedených mediálních společností," upřesnil Častvaj.  

Společnost Czech News Center dokončila převzetí Ringier Axel Springer CZ letos v dubnu, kdy finančním vypořádáním završila transakci dohodnutou loni v prosinci s původním vlastníkem Ringier Axel Springer Media AG. Transakce zahrnuje také převzetí tiskárny a účast v První novinové společnosti. Nový vlastník Czech News Center původně vystupoval pod firemním názvem Rongosor. Změnu pojmenování na Czech News Center vlastníci plánují i pro samotné vydavatelství a tiskárnu.