Vlastníci českých médií a jejich dosah na trhu 2014

středa, 18. června 2014, 11:37 Internet & Mobil, Outdoor, Rádio, Tisk, TV, Infografiky MediaGuru

Server MediaGuru.cz připravil infografiku popisující vlastníky největších českých médií.

Podrobnou mapu o vlastnictví českých médií a o dosahu jejich největších vlastníků připravil server MediaGuru.cz. Infografika zohledňuje především mediální aktivity nejvýznamnějších vlastníků. Kromě jednotlivých mediatypů a konkrétních médií zahrnuje i servisní nebo dodavatelské společnosti.

Český mediální trh provází pokračující koncentrace, která se projevuje rozšiřováním dosahu jednotlivých vlastníků napříč mediatypy. Právě propojenost médií v rámci vlastnických skupin infografika popisuje.

Nejsilnějším vlastníkem na českém tiskovém trhu, měřeno počtem čtenářů, které osloví svými tituly, je v současnosti společnost Czech News Center (bývalý Ringier Axel Springer CZ) podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Na televizním trhu má z pohledu podílu na sledovanosti nejsilnější postavení společnost CME, většinově vlastněná americkou společností Time Warner. Internetovému trhu vládne z pohledu návštěvnosti Seznam.cz Ivo Lukačoviče a na rádiovém trhu mají v současnosti nejvyšší podíl stanice Českého rozhlasu před českou skupinou Media Bohemia.

Do budoucna je zajímavé sledovat souhrnný podíl vlastníků v rámci celého mediálního trhu (nikoli jen v jednom mediatypu). Současná data, která jsou na českém mediálním trhu k dispozici, zatím takový crossmediální zásah neumožňují spočítat na srovnatelné bázi.

Ke stažení: Přehled vlastníků médií

MG_vlastnici_medii_infografika_vse

Zdroj zásahu vlastníků: ATO-Mediaresearch, STEM/MARK, Median, Gemius, SKMO, Unie vydavatelů, SPIR