Souhrnný pohled: Největší vlastníci v českém tisku

čtvrtek, 05. června 2014, 08:08 Tisk MediaGuru

Přinášíme přehled nejsilnějších vlastníků českých tištěných médiích po majetkových změnách.

Český tiskový trh prošel zejména v uplynulém roce významnými vlastnickými změnami. Stejně jako v jiných částech mediálního trhu dochází ke koncentraci vlastníků a k jejich proměně. Jak se tyto změny odrazily na celkovém postavení jednotlivých vydavatelských skupin na trhu a jejich vlastníků? Přinášíme dosud nezveřejněný pohled na postavení vydavatelských skupin sestavený podle souhrnného dosahu jejich titulů.

Nejsilnějším tuzemským vydavatelstvím z hlediska čtenářského zásahu zůstává i po akvizičních změnách v českém tisku společnost Ringier Axel Springer CZ. Podle aktuálních výsledků dat výzkumu Media projekt osloví svými tituly 3,5 mil. čtenářů na vydání, což je nejvíce ze všech subjektů na českém tiskovém trhu. Ringier Axel Springer je od letošního dubna ve vlastnictví podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.

Na pozici druhého nejsilnějšího vydavatelského subjektu se dostala skupina Vltava-Labe-Press. Vydavatel regionálních deníků Deník osloví společně s časopisy magazínového vydavatelství Astrosat a nově zakoupeného vydavatelství Sanoma Media (dnes už Astrosat Media) 3,2 mil. čtenářů.

Trojkou vydavatelského trhu je vydavatelská skupina Bauer, pod kterou patří vydavatel vysokonákladových časopisů Bauer Media a před dvěma lety zakoupené bývalé vydavatelství Stratosféra (dnes Bauer Media Praha). Tituly těchto vydavatelství celkem osloví 2,7 mil. čtenářů.

Vydavatelská skupina Mafra Andreje Babiše je podle dosahu zatím čtvrtým nejsilnějším vydavatelem. Do celkového zásahu titulů skupiny Mafry je vedle deníků MF Dnes, LN a jejich suplementů započítán i bezplatný deník Metro. Lze ale předpokládat, že reálný dosah skupiny Mafra bude o něco vyšší než souhrnných 2,03 mil. čtenářů, a to proto, že v Media projektu zatím není bezplatný týdeník 5plus2.

Pětici nejsilnějších uzavírá magazínová společnost Burda, která před třemi lety stoprocentně získala vydavatelství Hachette Filipacchi 2000 (dnes Burda Media 2000).

TOP 10 vydavatelských skupin podle čtenosti (tis. osob), čtenost na vydání

Vydavatele_souhrn

TOP 10 vlastníků tisku podle čtenosti (tis. osob), čtenost na vydání

Vlastnici_vydavatele

Zdroj: Media projekt, 4Q/2013-1Q/2014, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK

Poděkování patří realizátorům výzkumu Media projekt, společnostem Median a STEM/MARK, za přepočítání podílů vydavatelských skupin.

-mav-