Týdeník Echo poprvé vyjde v pátek 4. července

čtvrtek, 26. června 2014, 11:30 Internet & Mobil MediaGuru

Společnost Echo Media uvede digitální týdeník Echo. Cena bude 20 korun za číslo.

Týdeník Echo, který je dalším titulem vydavatelství Echo Media Dalibora Balšínka, poprvé vyjde v pátek 4. července. Cena magazínu dostupného na všech digitálních platformách bude 20 korun za číslo, 79 korun za měsíc nebo 699 korun za rok. ČTK to řekl Balšínek, který již tři měsíce provozuje zpravodajský web Echo24.cz.

Start časopisu vydavatelství původně plánovalo do konce června. „Zpoždění je kvůli mně. Navymýšlel jsem si další nesmyslné požadavky, které se musely předělávat,“ uvedl v nadsázce Balšínek. Jednou z podmínek bylo, aby aplikace byla mimořádně jednoduchá a srozumitelná. Vydavatelství tak nepůjde cestou využívání všech technologických možností digitálních médií, čímž se bude lišit například od tuzemského tabletového průkopníka, kterým je týdeník Dotyk.

Časopis Echo, od začátku zamýšlený jako silný názorový titul, se chce věnovat nejdůležitějším politickým, společenským a ekonomickým událostem. Přinášet bude profilové rozhovory, reportáže, součástí je i rubrika Styl, věnovaná umění, módě či designu. Tahákem prvního čísla bude například rozhovor s autorem knihy o současných technologiích Digitální demence Manfredem Spitzerem nebo reflexe aktuálního dění kolem odposlechů v Polsku. 

Od vzniku projektu Echo Media se výhledově mluví o zavedení tištěné verze, ta se ale podle Balšínka zatím nijak nepřiblížila. „Jsme opravdu malý tým. Vývoj Echo24 nám vzal trochu víc času, než jsme předpokládali, nakonec jsme z toho udělali velký server,“ zmínil Balšínek, který tříměsíční zkušenost se zpravodajským portálem považuje za jednoznačný úspěch.

Opírá se při tom mimo jiné o výsledky návštěvnosti Google Analytics, podle nichž měsíčně na web zavítá 250 000 čtenářů a například v minulém týdnu to bylo téměř 100 000 uživatelů. Za nejúčinnější marketing považuje sociální sítě.

Časopis Echo bude dostupný na všech digitálních platformách, tedy na počítačích, laptopech či tabletech. Pro zařízení s operačním systémem iOS je připravena vlastní aplikace, pro ostatní webový prohlížeč, který ale zatím neumožní čtení takzvaně offline. Další aplikace tentokrát pro Android by měla vzniknout na přelomu srpna a září. „Důvodem, proč je pro nás prioritou iPad, je ten, že výtěžnost u nich je řádově mnohem větší. Dáte-li totiž placenou aplikaci současně na iPad i na Android, tak na iPad připadá 80 procent,“ popsal Balšínek.

Tým Echo Media dál funguje v sestavě čtyř reportérů, čtyř komentátorů, tří editorů a řady externistů. Posledním přírůstkem je editor Miloslav Janík, který přichází z Lidových novin. 

Vedle webu a týdeníku je dalším plánovaným titulem vydavatelství ekonomický portál Roklen 24, za nímž jsou ale zkušení profesionálové v oblasti finančních trhů. Tento projekt zatím funguje jako takzvaný feed (přehled zpráv) a hotov má být rovněž na přelomu srpna a září.