Vojtěch Lindaur se vrací do vedení Rock & Pop

pondělí, 02. června 2014, 10:03 Tisk MediaGuru

Potřetí se vedení hudebního měsíčníku Rock & Pop ujímá Vojtěch Lindaur.

Publicista, dramaturg a překladatel Vojtěch Lindaur se stal novým šéfredaktorem hudebního měsíčníku Rock & Pop. Dosavadní šéfredaktor Ivan Ivanov se nadále bude podílet na tvorbě časopisu. Lindaur se v čele měsíčníku, který vstoupil do 25. roku své existence, objevuje potřetí. Informoval o tom jednatel a ředitel vydavatelské společnosti One&One Company Pavel Schuster.

"Praví se, že do stejné řeky dvakrát nevstoupíš. Já tam lezu potřetí, o čemž žádná zmínka nikde není. Není-li toto dobré znamení?" napsal v poznámce v aktuálním čísle Rock & Popu Lindaur.

Lindaur studoval rozhlasovou žurnalistiku na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze, kterou absolvoval roku 1981. V 80. letech byl šéfem Kulturního domu Opatov v Praze 4 a pracoval současně jako dramaturg. Z tohoto místa musel okamžitě odejít po koncertu německé zpěvačky Nico v říjnu 1985, který nebyl schválen komunistickými orgány. V dalších letech do sametové revoluce psal články pro několik periodik včetně Melodie a Hudební vědy, paralelně byl zaměstnán v časopisu Gramorevue a pod pseudonymem přispíval také do samizdatů Revolver Revue a Druhá strana.

Produkoval několik alb kapel, mimo jiné Doby ledové Precedensu, Extended Play Dybbuku a Psích vojáků. Podílel se v roli scénáristy a recenzenta na televizním dokumentárním cyklu Bigbít a spolupracoval na tvorbě Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby a sborníku Excentrici v přízemí.

V letech 1990 až 2002 a opět v období 2005 až 2006 pracoval v Rock & Popu, nejdříve na pozici zástupce šéfredaktora, od roku 1993 pak jako šéfredaktor. Moderuje dva vlastní pořady na Radiu Beat. V roce 1992 byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Je autorem několika knih, například Šance sněhových koulí v pekle, Dávám, tak ber nebo Neznámé slasti: Příběhy rockových revolucí 1972-2012.

První číslo Rock & Popu vyšlo na jaře roku 1990 v nákladu 120.000 výtisků u vydavatelství Lidové noviny; prvním šéfredaktorem byl hudební publicista Jiří Černý. V souvislosti s výročím jeho existence vydavatel uvažuje o jubilejních koncertech pod hlavičkou Rock & Popu. "Bylo by hezké, kdyby jich bylo celkem pětadvacet. Znamenalo by to hodně práce, ale je to reálné, a byla by to krásná narozeninová oslava," podotkl Schuster.