CME: Ve druhém pololetí bude růst pomalejší

středa, 30. července 2014, 16:42 TV MediaGuru

Česko táhne CME, růst v druhém pololetí ale nebude stejný jako v prvním, odhaduje management.

Reorganizace skupiny CME a nárůst výnosů z prodeje televizní reklamy v Česku stojí především za zlepšenými výsledky společnosti CME, majitele skupiny Nova, v prvním letošním pololetí. V hovoru pro investory to uvedli ředitelé společnosti Michael Del Nin a Christoph Mainusch, který je zároveň jednatelem skupiny Nova.

Televizní trh s reklamou celkově v Česku podle odhadu managementu CME v prvním pololetí vzrostl o 8 %, což bylo nejvíce ze všech zemí, ve kterých CME působí. Za zvýšením na českém trhu vidí management CME především nárůst reklamních GRPs generovaných kanály skupiny Nova, a to díky změně obchodní politiky v roce 2014.

Reklamní podíl skupiny Nova na českém trhu se v prvním pololetí podle vedení CME zvýšil na 58 % z 45 % v prvním pololetí 2013. „Většina velkých inzerentů se na obrazovky Novy vrátila. Nejenže opět inzerují, ale své investice navýšili. Zbývají 2-3 klienti, kteří se zatím na Novu nevrátili. Věříme ale, že se tak stane v příštím roce,“ řekl investorům Christoph Mainusch.

Vedení CME i přes růst tržeb na českém trhu v prvním pololetí zopakovalo, že na úroveň tržeb z roku 2012 se Nova v letošním roce nevrátí. „Na návrat k původnímu tržnímu podílu potřebujeme delší období, než je jeden rok,“ zdůvodnilo. Předpokládá rovněž, že v druhém letošním pololetí CME nezopakuje na českém trhu růst tržeb z pololetí prvního (+31 %). „Pokles reklamních výnosů v loňském roce jsme začali napravovat v průběhu třetího čtvrtletí 2013. Neočekáváme proto, že růst tržeb z prvního pololetí bude reprezentativním vývojem pro celý rok 2014,“ odhaduje vedení CME.

V průběhu prvního pololetí klesly v Česku majiteli televize Nova příjmy z předplatného a z distribuce signálu (-27 %). Do portfolia Novy totiž už od nového roku nepatří hudební kanál MTV a kvůli nedohodě s UPC se sportovní kanál Nova Sport neobjevuje v nabídce tohoto operátora.

-mav-