Median dokončuje projekt jednotného měření pro média

středa, 02. července 2014, 11:34 Internet & Mobil, Rádio, TV MediaGuru

Crossmediální měření adMeter pro více mediatypů má konkrétní obrysy.

Společnost Median, která patří k významným tuzemským výzkumným agenturám v oblasti médií, připravila projekt adMeter, jenž má měřit dopad médií napříč jednotlivými mediatypy. Jde tak o první elektronický crossmediální výzkum konzumace médií v Česku, který by mohl mít mediální trh vedle deklarativního MML-TGI k dispozici.

Median vyvíjí software pro měření souhrnného zásahu většího počtu mediatypů téměř sedm let. V posledních dvou letech práce na podobě výzkumu agentura zintenzivnila. Od ledna 2013 měří rádia a televize a v letošním roce začíná nový crossmediální projekt představovat mediálnímu trhu.

V současnosti je užívání jednotlivých médií popisováno separátními výzkumy pro daná média – televize mají TV metry, tištěná média Media projekt, rádia Radio projekt a internet NetMonitor. S postupující konvergencí médií je ale stále naléhavější otázka celkového zásahu mediálních značek bez ohledu na jejich technologickou platformu. „Myslíme si, že se přiblížila doba, kdy bychom mohli popsat mediální chování lidí pomocí jednoho zdroje měření,“ říká ředitel Medianu Přemysl Čech.

Median opírá svůj crossmediální výzkum o technologii audiomatchingu, která pomocí speciální aplikace v mobilních telefonech snímá okolní zvuky a porovnává je se zvukovou stopou vysílání televizní stanice nebo rádia.

Schéma procesů technologie adMeter

Schéma procesů technologie adMeter.
Schéma procesů technologie adMeter.

Na základě takto zjištěných dat může výzkum přinést informace o sledovanosti televize a poslechovosti rádií. Návštěvnost internetu měří nikoli pomocí audiomatchingu, ale přímo zjišťováním aktivity na internetu v mobilu a v počítačích skrze instalovaný software.

Příklad výstupu z měření technologií adMeter

Průměrné denní křivky sledovanosti televize, rádia a internetu za období 9. – 15. 6. 2014 měřené na respondentech crossmediálního reprezentativního panelu.
Průměrné denní křivky sledovanosti TV, rádia a internetu za období 9.-15. 6. 2014 měřené na respondentech crossmediálního reprezentativního panelu.

Median zároveň připravuje postupy, jak do měření začlenit tištěná média a outdoor a získat tak kompletní pohled na vnímání všech klíčových mediatypů.

Výzkumný crossmediální panel se ze začátku bude sestávat z 300 respondentů, projekt měří sledovanost 12 televizních stanic, které reprezentují 85 % trhu a 80 rádiových stanic (90 % trhu). Klíčové je, že adMeter přináší komplexní informaci o konzumaci televize, rádií a internetu, a to jak z domova tak i out-of-home (např. poslech rádia v autě). Podle Přemysla Čecha je podstatné, že sledování mediální konzumace pomocí mobilu neprobíhá nahráváním dotyčného, ale vyhodnocováním komprimovaného záznamu.

Data z výzkumu adMeter tak lze využít pro měření efektivity reklamy a crossmediální plánování napříč televizemi, rádii a internetem a výhledově i v dalších médiích. Výzkum tak může například odhalit, jaký je zásah reklamního sdělení umístěného do více mediatypů a tedy celkový dopad kampaně v populaci.

Crossmediální plánování - překryvy médií a celkový dopad kampaně

Cross-mediální plánování - systém adMeter umožňuje analyzovat překryvy médií, celkový dopad kampaně a optimalizovat její naplánování.
Systém adMeter umožňuje analyzovat překryvy médií, celkový dopad kampaně a optimalizovat její naplánování.

-mav-

Schémata: Median, Foto: Photospin