Seznam.cz si stále udržuje odstup 2 milionů uživatelů

čtvrtek, 17. července 2014, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Většina největších provozovatelů tuzemského internetu svoji návštěvnost letos zvyšuje.

Nejsilnějším provozovatelům českého internetu se stále daří zvyšovat průměrnou měsíční návštěvnost, ukazují data výzkumu NetMonitor za prvních pět letošních měsíců ve srovnání se stejným loňským obdobím. Jednička tuzemského internetu, Seznam.cz, si podle dat udržuje i v letošním roce odstup dvou milionů reálných uživatelů od mediální skupiny Mafra.

Pokud nebereme v úvahu mediální zastupitelství, je to právě Mafra a spolu s ní FTV Prima, která roste na internetu letos nejvýrazněji ve srovnání s loňskem. Economia, která se díky akvizici Centrum Holdings vyšvihla do pětky nejsilnějších hráčů českého internetu, si sice v procentuálním vyjádření polepšila nejvíce ze sledovaných provozovatelů, pokud se ale zohlední loňský souhrnný výsledek obou společností – Centrum Holdings a Economie – je letošní průměr přibližně o půl milionu reálných uživatelů měsíčně nižší.

Vedle akvizice Centra ovlivnila letos pořadí největších internetových provozovatelů i propojení ARBOmedia a Tiscali, díky čemuž se Tiscali Media zařadila mezi desítku nejsilnějších.

TOP provozovatelů internetu, RU I-V/2014, srovnání vs. I-V/2013

Internet_provozovatele

Zdroj: NetMonitor, návštěvnost celkem

Příliš se ani nemění pořadí nejsilnějších médií. Z první pětice nejrychleji rostou Mapy.cz, které letos prošly změnami. Největší média – Seznam.cz a iDnes.cz – zvýšily oproti loňsku návštěvnost shodně o 13-14 %. Daří se rovněž všem serverům, které pro Seznam.cz připravuje redakce BorgisuNovinky.cz, Super.cz i Sport.cz letos zaznamenávají 17% nárůst návštěvnosti. Naopak z top serverů klesají Centrum.cz a Stream.cz.

TOP médií internetu, RU I-V/2014, srovnání vs. I-V/2013

Internet_media

Zdroj: NetMonitor, návštěvnost celkem

-mav-