Axel Springer přesunem do digitálu zvyšuje tržby

středa, 06. srpna 2014, 08:01 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Z digitální inzerce už mediální firma získává tři čtvrtiny veškerých inzertních výnosů.

Německá mediální skupina Axel Springer, která byla prostřednictvím společného podniku s Ringierem donedávna přítomná i na českém trhu, zvyšuje podíl tržeb z online aktivit. Díky postupnému přesunu do digitálních médií tím více než kompenzuje poklesy z printového trhu. Vyplývá to z hospodářských výsledků, které zveřejnila za období druhého čtvrtletí a prvního pololetí.

Tržby Axel Springer se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 8 % (na 744 mil. euro) a za období prvního pololetí o 6 % (1,4 mld. euro). Úměrně tomu rostl i zisk před odpisy a amortizací EBITDA – za první pololetí 2014 ve srovnání se stejným obdobím loni dokonce o 10 % na 241 mil. euro.

„Růst tržeb byl tažen pokračujícím úspěšným vývojem skupiny v digitálních médiích. Díky digitálním médiím se naše výnosy z inzerce zvýšily, zatímco distribuční výnosy poklesly. Takový vývoj jsme očekávali,“ uvedla firma v hodnocení výsledků.

Největší podíl tržeb přichází z inzertního trhu (855 mil. euro), kde jsou už téměř tři čtvrtiny výnosů získávány z digitálních aktivit. Naopak distribuční výnosy (zejména prodej tištěných titulů) v meziročním srovnání v pololetí klesl o 4 %.

Vývoj struktury výnosů Axel Springer, 1H/2013 vs. 1H/2014, mil. euro

AS

Celkově se digitální část portfolia Axel Springer podílí na veškerých výnosech z více než poloviny. Ve druhém čtvrtletí se digitál podílel na zisku z více než 65 %.

Placený model (čítající veškeré příjmy z prodeje obsahu v tištěném i digitálním segmentu) ve struktuře firmy tvoří většinu příjmů skupiny (53 %). Ta v loňském roce zpoplatnila internetový obsah svých vlajkových značek – bulvárního Bild.de a seriózního Welt.de. Aktuálně uvedla, že Bild.de registruje 205 tisíc předplatitelů a Welt.de 53 tisíc předplatitelů. „Takový předplatitelský kmen bychom dříve budovali desetiletí. To, že se nám podařilo dostat se na tuto úroveň rychle, je pro nás důkazem, že jdeme správným směrem,“ řekl ke vstupu značek do placeného online prostředí šéf skupiny Mathias Döpfner.

Vedle českého tiskového trhu se německá mediální firma loni stahovala i z části německých tištěných titulů. Na konci loňského roku prodala za necelých 900 mil. euro německé regionální deníky, programové tituly a několik časopisů pro ženy mediální skupině Funke.

-mav-