Nova a Prima se poperou o ženské publikum

čtvrtek, 14. srpna 2014, 07:39 TV MediaGuru

Seriály pětkrát týdně u hlavních TV stanic naznačují, že středem zájmu jsou zejména divačky.

Od konce srpna se na obrazovkách především největších komerčních televizí – TV Nova a TV Prima – začnou objevovat nové díly zavedených či chystaných seriálů. Většina z nich přitom cílí především na ženské publikum. Podzimní seriálová nabídka zamíří k divákům pětkrát týdně – vedle obou komerčních televizních stanic zařadí prime-timové seriály pětkrát týdně i ČT1.

Nasazení seriálů do vysílání od konce srpna/září 2014

  Nova Prima ČT1
po Doktoři z Počátků Cesty domů Život a doba soudce A.K.
út Ordinace v růžové zahradě Svatby v Benátkách Vyprávěj
st Doktoři z Počátků Cesty domů Policajti z centra
čt Ordinace v růžové zahradě Svatby v Benátkách Vyprávěj
film film Neviditelní
so film film zábava
ne Kriminálka Anděl Vinaři dramatika

Složení seriálové nabídky ukazuje, že Nova a Prima budou od pondělí do čtvrtka soutěžit o podobné publikum. Tedy především o ženy ve středním a vyšším věku. Zřejmě nejzajímavější střet se odehraje v úterý a ve čtvrtek, kde se potkají Ordinace v růžové zahradě (Nova) a Svatby v Benátkách (Prima). Trumfy na své straně drží spíš prvně jmenovaný seriál, který v prvním letošním pololetí sledovala každá druhá žena starší 15 let, která byla před televizní obrazovkou. Pokud tato loajalita seriálu vydrží, lze předpokládat, že i na podzim s přehledem ovládne hlavní vysílací čas.

Pondělní a středeční seriály – Cesty domů a Doktoři z Počátků – míří také především na ženské publikum. Přestože Doktoři z Počátků dosahovali v prvním pololetí u ženského publika celkově vyššího podílu než Cesty domů, rozdíl mezi ženským a mužským publikem je výraznější u Cest domů, kde jsou ženy s větší převahou hlavními diváky seriálu.

Trochu jiné složení diváckého publika tvoří detektivní seriály. V případě Kriminálky Anděl (Nova) je podíl sledovanosti u ženského a mužského publika vyrovnaný. Podobné je to v případech dalších detektivních seriálů, které se v posledních měsících objevily ve vysílání – například Clona či Cirkus Bukowsky (ČT1). Odlišnější publikum bude Nova premiérovými díly Kriminálky Anděl oslovovat v neděli. Velmi pravděpodobně se ale obě největší komerční televize opět střetnou o podobnou cílovou skupinu. Nový seriál Vinaři, který nasadí TV Prima, bude podle prvních indicií oslovovat více mužů než klasické vztahové seriály.

První kanál České televize míří se svou seriálovou nabídkou na odlišnější publikum než Nova a Prima. V pondělí zařadí nový seriál Život a dílo soudce A.K., který pravděpodobně rovněž osloví více mužů než tradiční seriály. Také v případě reprízovaného seriálu Vyprávěj je zastoupení mužů a žen vyrovnané. Vyrovnanější zastoupení pohlaví v publiku lze očekávat i u nového seriálu Neviditelní, který může navíc díky svému tématu oslovit i mladší a dětské diváky.

Podíl mužů 15+ a žen 15+ na sledovanosti u vybraných seriálů (%), 1.1.-30.6. 2014

strukutra divaku

Zdroj: ATO-Mediaresearch

-mav-

Foto: Photospin