Skupina VLP vykázala loni zisk před odpisy 139 mil. Kč

úterý, 12. srpna 2014, 07:58 Tisk MediaGuru

Výsledek celé skupiny VLP po započtení dalších firem vedle vydavatelství je lepší o 20 mil. Kč.

Skupina Vltava-Labe-Press vykázala za rok 2013 zisku před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) ve výši 139 mil. Kč. Ve srovnání s rokem 2012 je to o 20 mil. Kč více (+17 %), uvedla pro MediaGuru.cz předsedkyně představenstva VLP Jitka Bosáková.

Do výsledku skupiny patří vedle společnosti VLP, vydávající 71 regionálních deníků Deník a webů denik.cz, polygrafická společnost Novotisk, magazínové vydavatelství Astrosat, Česká distribuční a vývojářský tým Newslab.

Skupina má od letošního roku 30% podíl i ve společnosti AdActive a nejnovější akvizicí skupiny je vydavatelství časopisů Sanoma Media (dnes Astrosat Media). AdActive, ani Sanoma nejsou do výsledku za loňský rok započítány, protože VLP je získala právě v průběhu roku 2013.

Na rozšíření aktivit VLP v posledních třech letech poukazuje Jitka Bosáková. „Přestože primární jsou pro nás stále regionální deníky, bylo a je správné, že naši pasovští majitelé vnímají realitu na mediálním trhu a své podnikatelské portfolio v České republice vhodně doplňují. Můžeme tak efektivněji využít regionální a lokální – okresní redakce, resp. obchodní týmy,“ uvedla.

Na čtenářském trhu je skupina VLP po započítání čtenosti všech svých titulů (i nově získaných) druhou největší skupinou na tiskovém trhu. VLP chce dále těžit ze svého regionálního zaměření. Podle nových dat čtenosti Media projekt dosahuje odhadovaná celková čtenost všech regionálních deníků 702 tisíc čtenářů na vydání. „V regionech mimo Prahu, které jsou naši prioritou, jsme nejsledovanějším tzv. seriózním denním tiskem – zde máme 695 tis. čtenářů, MF Dnes 571 tisíc. Top pozici zaujímáme v Jihočeském, Plzeňském, Hradeckém a Pardubickém kraji, zde jsme číslem jedna i nad Bleskem, s kterým se ale neporovnáváme,“ říká Bosáková.

-mav-