Twitter považuje český trh za zdravý

čtvrtek, 04. září 2014, 15:36 Internet & Mobil MediaGuru

Reklamní možnosti na sociální síti Twitter se přes místní zastoupení otvírají i českým inzerentům.

Inzerenti na českém trhu už mohou využívat společnost Httpool pro nákup reklamy na sociální síti Twitter. Country manager firmy pro ČR Radek Vašíček MediaGuru.cz řekl, že Twitter označuje český trh za „velmi zdravý“. Odhad, jak velký objem inzerce na českém trhu sociální síť očekává, ale zatím neupřesňuje. Zveřejňovat ani nechce přesný počet uživatelů sítě v Česku. „Neposkytujeme počet uživatelů v jednotlivých zemích, celosvětově registrujeme víc než 271 mil. uživatelů.“

Inzerenti mohou volit ze tří možností podpory na Twitteru. „Opravdu záleží na tom, jaké hlavní cíle značky od Twitteru očekávají. Každá forma má jiné funkce,“ vysvětluje Vašíček.

Podporované tweety mají zvyšovat zásah mezi uživateli, které daný obsah zajímá. Podporované trendy pomáhají značkám iniciovat konverzaci, nebo zesilovat už existující konverzaci. Podporované účty umožňují značkám zvyšovat počet followerů tím, že oslovují uživatele, zajímající se o určitý okruh lidí a subjektů, které mají blízko nebo mají podobný okruh zájmů jako stávající followeři.

Novinka oznámená v letošním srpnu – kampaně podle nastavených cílů – jsou nyní určitým partnerům dostupné v beta verzi. „Uvedeny budou v horizontu několika měsíců vybraným klientům. Nástroj pro podporovaná videa je také v současnosti v beta verzi,“ přibližuje k možnostem využití dalších reklamních formátů.

I v Česku chce Twitter inzerenty přilákat na přednosti své sítě v podobě angažovanosti a zájmu uživatelů o aktuální dění. „Uživatelé mluví o tom, co je zajímá a co se právě děje kolem nich, včetně byznysu, který se může týkat dané značky. To dává všem českým značkám a odvětvím silný kontext spojit sdělení s tím, co je pro jejich zákazníky aktuálně významné,“ říká.

Efektivita komunikace na Twitteru je vyhodnocována pomocí několika parametrů, mezi nimi např. možnost sledovat, jak si stojí tweety jednotlivých značek v reálném čase, porovnávat celkové měsíční imprese, retweety a celkový engagement, měřit, jak podporované tweety ovlivňují online nákupy či získat přesný přehled o tom, jaké reakce daný tweet vyvolal (odpovědi, followeři, oblíbenost, prokliky).

-mav-