Facebook roste na trhu mobilní reklamy nejrychleji

čtvrtek, 02. října 2014, 05:52 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Největší podíl si stále drží Google, nejrychleji rostoucím hráčem je však Facebook.

První říjnový den proběhla v prostorách Národní technické knihovny v Praze konference Mobile Marketing 2014, na níž byly představeny nejnovější trendy mobilního světa.

Vzhledem ke stále rostoucí penetraci chytrých zařízení ve světové i české populaci se stává mobilní marketing neopomenutelnou součástí komunikačního mixu. Podle Petera Šeba ze společnosti TheMarketers.biz by se marketéři měli především snažit využít skutečnosti, že chytré mobily nosí jejich uživatelé stále s sebou. „QR kód na citylightu není mobilní marketing, už jsme se posunuli mnohem dále,“ myslí si Šebo. Potenciál vidí především v synergii mobilního zařízení s ostatními médii, tedy využití multiscreeningu neboli sledování více obrazovek najednou, a možnosti čím dál přesnější lokalizace. Konkrétní využití může spočívat například v nabídce časově omezené slevy na daný produkt přímo v místě prodeje.

Mobilní reklama stále roste

Dalším trendem mobilního marketingu je stále rostoucí mobilní reklama. Největší podíl si stále drží Google, nejrychleji rostoucím hráčem je však Facebook, jehož obrat z mobilní reklamy vzrostl meziročně o 4,5 %. V budoucnu se v této oblasti i nadále očekává růst, podle serveru eMarketer by měly globální výdaje do mobilní reklamy vzrůst letos o 91,7 % a dosáhnout výše 36,46 mld. dolarů.

MobileMarketing

Napomoci by růstu měly i nové reklamní formáty. Apple představil spolu s modely iPhone 6 a iPhone 6 Plus nové formáty před měsícem, Google tento týden. Oba dva hráči představili tzv. interstitial, formáty zabírajícími celou obrazovku mobilních zařízení, které se objeví v mezidobích aplikací – například, když uživatel klikne ve zpravodajské aplikaci na nový článek či přechází do nové úrovně hry.

Na důležitosti postupně nabývá také mobilní video – videa na YouTube jsou téměř v polovině případů konzumována na mobilních zařízeních. Zatímco v roce 2011 bylo na mobilních zařízeních zhlédnuto 6 % videí, v roce 2012 25 %, loni to již bylo 40 % videí.

Prostor si v mobilním světě postupně dobývají i gadgety a internet of things. Podle odhadu společnosti Cisco by se mělo do roku 2018 prodat na 177 milionů nositelných zařízení, tzv. wearables, které do budoucna představují další možnost, jak získat pozornost spotřebitele.

-kch-