Financial Times prodává online reklamu podle času

čtvrtek, 23. října 2014, 12:20 Internet & Mobil MediaGuru

Tradiční mediální značka se snaží ustavit nový parametr prodeje online reklamy.

Významná tradiční mediální značka Financial Times reaguje na rostoucí inventory na internetu a diskutabilní efektivitu kampaní. Nově proto začala inzerentům nabízet prodej reklamy na základě CPH (cost per hour) a účtuje jim za počet hodin, po které jejich sdělení má možnost vidět „aktivní publikum".  V rámci konference CIF 2014 představil v Praze novou jednotku prodeje online reklamy Jon Slade, obchodní ředitel pro digitální reklamu Financial Times.

Financial Times stanovuje jako minimální dobu pro to, aby inzerent za reklamu zaplatil, pět vteřin. To je pětinásobek dosud zavedené jedné vteřiny. „Aby inzerce měla efekt, musí mít uživatelé možnost ji vidět delší dobu,“ popsal návštěvníkům konference Slade. Tvrzení doložil výzkumy FT, které potvrzovaly rostoucí efektivitu kampaní s dobou, kterou ji uživatelé věnovali.

Zavedení CPH ale neznamená, že Financial Times opouští dosud používaný model prodeje CPT (cost per thousand), ve kterém inzerenti platí za počet oslovených uživatelů. Prodej CPH by zaveden před dvěma týdny, údajně se setkal s pozitivním přijetím mediálních agentur a klientů. Vydavatel si je ale vědom toho, že se reklamní trh nezmění přes noc. „Je to dlouhodobá aktivita. Věříme ale, že nějaké výsledky by mohla přinést v horizontu 12-18 měsíců,“ dodal Slade.

Financial Times se novou aktivitou snaží posunout prodej online reklamy ke kvalitě. Kvalitu považuje za zásadní pro přežití mediálních firem v online prostředí, které je zaplaveno reklamními formáty. Každý měsíc vidí na internetu jeden uživatel v průměru 1700 reklamních sdělení, zaznělo na konferenci. „Inzertní prostor je nekonečný, klíčové pro inzerenty je ale získat pozornost, což je stále těžší.“

Financial Times je průkopníkem nových monetizačních postupů. Patří k málu úspěšným tradičním mediálním značkám, kterým se podařilo prosadit se v modelu placeného online obsahu. Z předplatného (tisk+online) přichází více než polovina veškerých příjmů Financial Times, více než dvě třetiny z těchto předplatitelů představuje digitální předplatné.

-mav-