Interbrand: Nejlepší značkou je stále Apple

pátek, 24. října 2014, 07:30 Marketing MediaGuru

V čele aktuálního žebříčku Interbrand se stále drží Apple, Google a Coca-Cola.

Podle letošního žebříčku Interbrand, který každoročně vyhlašuje sto nejlepších globálních značek (Best Global Brands), se letos na nejvyšší příčce udržela značka Apple. Ta se do čela žebříčku dostala poprvé loni. Situace zůstala nezměněna rovněž na dalších pěti příčkách, které již druhým rokem ovládá ve stejném pořadí Google, Coca-Cola, IBM, Microsoft a  GE.

Letos poprvé v historii překročily dvě značky svou hodnotou hranici 100 miliard dolarů. Hodnota značky Apple se meziročně zvýšila o 21 % na 118,9 mld. dolarů, Google vzrostl o 15 % na 107,4 mld. dolarů.

Skokanem roku je společnost Facebook, která se z loňského 52. Místo vyšplhala na 29. místa. Její hodnota vzrostla o 86 % na částku 14,35 mld. USD. Dalšími skokany byly značky z automotivu (Volkswagen, Audi a Nissan) a také Amazon. 

Poprvé v historii se do žebříčku dostala čínská značka – Huawei získala 94. příčku. V současnosti je mezi výrobci chytrých telefonů světovou trojkou – za Samsungem a Applem. Dalšími nováčky v žebříčku jsou DHL (81.), Land Rover (91.), FedEx (92.) a Hugo Boss (97.)

Žebříček Intrebrand je sestavován na základě tří hodnotových kritérií značky: zohledněny jsou finanční výsledky produktu či služby dané značky, role, kterou značka hraje v ovlivňování spotřebitelského výběru, a síla, s jakou si značka udržuje prémiové ceny a zajišťuje zisk.

Žebříček Interbrand 2014

Interbrand

-kch-