Nova prosadila nový model, účtuje za své kanály

pátek, 31. října 2014, 15:26 TV MediaGuru

Nova očekává růst z přenosových poplatků, přestože českému trhu vládne DVB-T.

Společnost CME, která v Česku provozuje kanály skupiny Nova, očekává, že v příštím roce zvýší příjem z přenosových poplatků. V konferenčním hovoru pro investory to v rámci oznámení výsledků za třetí kvartál letošního roku naznačil jednatel skupiny Nova a jeden ze dvou generálních ředitelů CME Christoph Mainusch.

Mainusch připomněl, že Nova v tomto týdnu oznámila dosažení dohody s operátorem UPC o distribuci placeného kanálu Nova Sport a zároveň o distribuci kanálů Nova, Nova Cinema a Fanda v HD. Za distribuci těchto kanálů požadovala od operátora zaplatit.

„Je důležité, že se nám tento nový model podařilo uvést. Jak víte, dlouho jsme s operátorem jednali. Jsme rádi, že teď na jedné straně máme prémiový obsah dostupný přes placený kanál Nova Sport a na druhé straně účtujeme za HD kanály. To je nový vývoj na trhu a s několika hráči jsme takové dohody uzavřeli a budeme tento model uvádět i pro další platformy,“ odkryl investorům záměry Mainusch.

Nova vedle UPC uzavřela dohodu i s operátorem O2, který od příštího týdne spustí inovovanou službu O2TV Go. „S UPC i O2 jsme se dohodli na obchodních podmínkách, umožňující šíření všech našich kanálů tj. free-to-air kanálů a Nova Sport, včetně HD verzí. Součástí dohody jsou i práva pro šíření vybraného obsahu přes internet," doplnila pro MediaGuru.cz mluvčí Novy Anna Suchá.

CME si ale nemyslí, že z českého trhu může z placených služeb získat tolik, jako v současnosti získává v Rumunsku nebo v Bulharsku. Český televizní trh je postaven především na terestrickém pozemním vysílání, zatímco v balkánských zemích tvoří většinu satelitní a kabelové vysílání. Díky přenosovým poplatkům získává CME v Rumunsku  sedmkrát víc než na českém trhu, který je naopak silně závislý na příjmech z televizní reklamy.

Struktura výnosů CME, ČR, Rumunsko, 3Q/2014

mil. USD Česko Rumunsko
reklamní příjmy 34,4 25,1
přenosové poplatky a předplatné 1,7 11,8
ostatní 2 9,9

Zdroj: CME

-mav-