Pražská rádia Expres a Classic vstupují do nové éry

pátek, 17. října 2014, 07:00 Rádio MediaGuru

Tečkou za vlastnickými změnami je přestěhování do nových prostor na Rohanském nábřeží.

Pražská rádia Expres FM a Classic Praha učinila symbolickou tečku za dřívějším propojením s mediální skupinou Mafra. Novými vlastníky obou rádií se letos stala společnost Voice of Prague Davida Šimoníka a Petra Stuchlíka. Po majetkových změnách se rádia odstěhovala i ze sídla skupiny Mafra, svého původního místa, odkud vysílala. Nové útočiště našla letos v září v prostorách na pražském Rohanském nábřeží.

Nové sídlo představila obě rádia velkolepě ve čtvrtek večer. Na večerním slavnostním představení se objevili např. operní pěvkyně Eva Urbanová, zpěvák Matěj Ruppert, filmové melodie zahrál Pražský filmový orchestr a Český komorní sbor a nečekaně vystoupil i arcibiskup pražský Dominik Duka. Party, na které se sešly stovky hostů a která svým pojetím připomněla „zlaté časy médií“ z období před rokem 2008, odstartovala novou éru úzce profilovaných pražských rádií. Do té vedle majetkových změn a nového zázemí vstupují i s dalšími změnami.

Nové sídlo rádií Expres FM a Classic Praha.
Nové sídlo rádií Expres FM a Classic Praha.

Obě rádia mírně upravila své názvy a změnila loga. Classic v současnosti vystupuje pod názvem Classic Praha (dříve Classic FM), zaměřuje se na klasickou a filmovou hudbu doplněnou o pořady hudbou jazzovou, swingovou a muzikálovou. Nově chce být více spjat s metropolí, v níž působí a reagovat na pražské kulturní dění. Expres změnilo svůj název na Expres FM (dříve Expres radio). Je metropolitním rádiem, zaměřuje se na moderní hudbu, oslovuje náročnějšího posluchače.

Nová loga rádiových stanic.
Nová loga rádiových stanic.

„Classic FM i Expresradio mají sice omezený, ale přesto velmi zajímavý rozvojový potenciál. Obě rádia oslovují prémiové posluchače, navíc klasika k Praze neodmyslitelně patří, stejně jako progresivní moderní hudba,“ popsal při zakoupení důvody akvizice Petr Stuchlík.

Při loňském prodeji skupiny Mafra nebyla rozhlasová divize součástí transakce mezi bývalým majitelem, firmou RBVG, a společností Agrofert. Obě rádia byla bezprostředně po oznámení koupě skupiny Mafra podnikatelem Andrejem Babišem v červnu 2013 převedena na dřívějšího německého majitele, společnost RBVG. Poté je získala společnost Voice of Prague.

-mav-