Topinka: S nákupem Mafry jsme se museli poprat

středa, 22. října 2014, 13:58 Marketing MediaGuru

Za úspěchem kampaně ANO stojí podle jejího tvůrce Petra Topinky osobnost Andreje Babiše.

Za úspěchem politického hnutí ANO v posledních několika volbách v České republice stojí podle tvůrce jeho kampaně Petra Topinky především osobnost Andreje Babiše. „Je to člověk, který přinesl na politickou scénu nový obsah, něco dokázal, mluví jinak, chová se jinak i funguje jinak,“ uvedl Petr Topinka, který se zároveň přiznal, že politiku vlastně nemá rád. Topinka vystoupil v rámci středeční konference PR summit.

Skutečností, že Babiš zakoupil v červnu loňského roku mediální skupinu Mafra, začal podle Topinky pro kampaň „průšvih na všechny strany“. „Museli jsme se s tím poprat,“ řekl Topinka s tím, že by bylo velmi krátkozraké Babišova média ve prospěch kampaně zneužívat.

Bývalý dlouholetý šéf agentury Mark BBDO se na tvorbě kampaně politického hnutí ANO podílí od loňského července. Prozradil, že politický marketing ho zpočátku v mnohém překvapil: „Všichni v politickém marketingu mluví o průzkumech volebních preferencí, ale málokdo si dá práci je analyzovat. Fascinující je také to, že strany mají své značky, které však fungují naprosto nekonzistentně. Dále je to totální absence koncepce, pro všechny je totiž zaklínadlem program, kterému mu však málokdo rozumí. A nakonec strany mají často politické manažery, ale málokdy komunikátory.“

Proto se také kampaň hnutí ANO v jeho režii odvíjela od definice samotné značky a jejího DNA. „Postavili jsme značku a připravili jasný plán,“ popsal Petr Topinka. „Navíc jsme přišli s novým jazykem, vizuálním stylem a novými formami komunikace, jako byla například infografická videa, přes která jsme vysvětlovali program hnutí,“ dodal. Dalším předpokladem k úspěchu bylo podle něj propojení médií a respektování jejich individuality a v neposlední řadě i komunikační tým, v němž nebyl zastoupen žádný politik.

„Politický marketing je prostorem pro řízenou improvizaci. Většina politických stran ale jen improvizuje, bez řízení. Klíčem k úspěchu je také dokázat řídit vývoj a reakce v reálném čase,“ vysvětlil Petr Topinka a zdůraznil, že je důležité hlavně z definované DNA v průběhu kampaně neuhnout.

-kch-