Redakce Sme zakládá deník, Penta koupí Petit Press

úterý, 14. října 2014, 17:34 Slovensko, Tisk MediaGuru

Vedení redakce Sme podává výpověď. 50% podíl v Petit Pressu získá SITA s Pentou v zádech.

Šéfredaktor slovenského deníku Sme Matúš Kostolný se svými čtyřmi zástupci reaguje výpovědí na rozhodnutí německého akcionáře prodat svůj podíl ve vydavatelství Petit Press investiční skupině Penta. Své důvody zveřejnili na stránkách opentat.sk, kde zároveň oznámili záměr založit nový vydavatelský projekt.

Penta považuje reakci redakce vydavatelství Petit Press za předčasnou a nepřiměřenou. Transakci provází spor mezi dosavadními spoluvlastníky vydavatelství. 

Poloviční podíl ve vydavatelství Petit Press má získat od německé RBVG dceřiná společnost agentury SITA (firma Namav) právě s pomocí Penty. RBVG oznámila prodej svého podílu ve středu navečer. „Rheinische Post ukončila dohodu o prodeji 50 % ve slovenské společnosti Petit Press. Kupujícím je dceřiná společnost slovenské soukromé agentury SITA. Dohoda vstupuje v platnost, protože PSIS, druhý poloviční vlastník, neuplatnila své předběžné právo na odkup podle platného slovenského zákona,“ stojí v oznámení mediální skupiny Rheinische Post. „Prodej je v souladu s předcházejícím prodejem našich aktivit v Česku,“ uvedl Johannes Werle, managing director RBVG a dřívější předseda představenstva skupiny Mafra. Rheinische Post vlastnila na českém trhu skupinu Mafra, loni jí ale prodala společnosti Agrofert Andreje Babiše.

Penta už dříve oznámila, že v transakci polovičního podílu Petit Press vystupuje v roli finančního partnera.

Druhý spoluvlastník Petit Pressu, firma PSIS (50 %), ale v prohlášení uvedla, že minulý týden předkupní právo uplatnila a že německý spoluvlastník to neakceptoval. Podle PSIS by převodem podílu ve vydavatelství na společnost Namav došlo k porušení předkupního práva a v takovém případě prý bude firma nucena přistoupit k právním krokům. PSIS podle listu Sme v prvním kroku navrhla odkoupit přibližně deset procent akcií ve vydavatelství, což německý akcionář nepokládal za dostatečné. 

Redaktoři deníku Sme uvedli, že důvodem odchodu je nejistota pod Pentou svobodně publikovat a snížení důvěryhodnosti deníku. „Penta se nechová jako normální investor, který chce v médiích podnikat, aby mu příjmy ze čtenářů a inzerce přinesly zisk. I nepřiměřeně vysoká cena, kterou nabídla za polovinu Petit Pressu, dokazuje, že Pentu zajímá především vliv, který značka Sme má,“ stojí v prohlášení vedení redakce. „Kdybychom v této situaci ve Sme zůstali, přikývli bychom na hru, v níž se média nestarají o zájmy čtenářů, ale jsou nástrojem moci jejich vlastníků,“ dodávají.

Redakce Sme se proti účasti Penty ve vydavatelství Petit Press postavila již v pátek formou otevřeného dopisu, zveřejněného na stránkách deníku. Na prohlášení novinářů reagoval za Pentu Jaroslav Haščák. 

Text ze stránky Opentat.sk

Prečo odchádzame z denníka SME

  Teraz, keď sa zdá byť takmer nezvratným, že skupina Penta sa stane akcionárom vydavateľa SME, prichádzame o dve veci, bez ktorých sa žurnalistika nedá robiť poriadne. Už nemáme istotu, že budeme môcť publikovať slobodne a Penta ako spolumajiteľ nutne uberie aj z dôvery našich čitateľov. Penta sa nespráva ako normálny investor, ktorý chce v médiách podnikať, aby mu príjmy od čitateľov a z inzercie priniesli zisk. Aj neprimerane vysoká cena, ktorú ponúkla za polovicu Petit Pressu, dokazuje, že Pentu zaujíma najmä vplyv, ktorý má značka SME. Ak by sme v tejto situácii v SME ostali, prikývli by sme na hru, v ktorej sa médiá nestarajú len o záujmy čitateľov, ale sú aj nástroj moci svojich vlastníkov. Naši čitatelia sú mimoriadne nároční a preto s Pentou ako spolumajiteľom SME budú prirodzene podozrievavejší. Nechceme prísť o ich dôveru a o potešenie pre nich písať. Preto zo SME odchádzame a pokúsime sa vytvoriť nové médium, ktoré nikto nebude podozrievať, že slúži niekomu inému ako čitateľom. Ak by sme v SME zostali, podporili by sme aj štýl, akým Penta podniká. Vážime si voľný trh a úspešných podnikateľov, no história Penty je predovšetkým o zneužívaní nedostatkov raného kapitalizmu a slabého štátu. Skupovanie médií je toho pokračovaním a my sa na tom odmietame podieľať. Mrzí nás, že naše rozhodnutie môže poškodiť aj pôvodného akcionára, ktorý Petit Press zakladal. Peter Vajda a Prvá slovenská investičná skupina počas celej histórie umožňovali vedeniu denníku SME rozhodovať sa slobodne. No aj spôsob, akým sa Penta ukrytá za dcérsku firmu agentúry SITA dostala k akciám Petit Pressu, nás utvrdil v tom, že pre nich nesmieme pracovať, aj keby mali vo vydavateľstve len menšinový podiel. Náš odchod chce byť aj gestom, že normálni ľudia sa dokážu postaviť prepojeniu politiky a biznisu. Nechceme žiť v krajine, kde verejné inštitúcie či médiá chránia najmä potreby oligarchov.  Na druhej strane, vieme, že sebavedomí novinári dokážu byť pre čitateľov často užitoční aj v médiách, ktoré vlastnia oligarchovia. Preto rozumieme kolegom, ktorí ostanú pracovať v takýchto redakciách vrátane SME. My sme sa však už rozhodli, že prídeme s novým projektom. Ak má byť vytvorenie alternatívy k médiám vlastneným oligarchami úspešné, budeme potrebovať pomoc každého, kto má pocit, že zdieľa hodnoty vyjadrené v tomto texte. Ak máte pocit, že patríte k týmto ľuďom, prosíme vás v tomto momente o dve veci: zdieľajte tento text s podobne zmýšľajúcimi známymi a vyplňte formulár nižšie, ozveme sa vám. Ďakujeme. Matúš Kostolný, šéfredaktor SME, Tomáš Bella, zástupca šéfredaktora SME, SME Konštantín Čikovský, zástupca šéfredaktora SME, Lukáš Fila, zástupca šéfredaktora SME, Juraj Javorský, zástupca šéfredaktora SME

-kch-

Aktualizovali jsme o vyjádření společnosti PSIS.