ČRo: Hlavní líčení se Savovem začne v únoru 2015

pondělí, 17. listopadu 2014, 15:04 Tisk MediaGuru

Hlavní líčení s majitelem vydavatelství Mladá fronta Františkem Savovem začne 16. února 2015.

V Londýně začal v pondělí 17. listopadu rozhodovat soud o případném vydání podnikatele Františka Savova do České republiky. Majitele vydavatelství Mladá fronta stíhá česká policie pro údajné stamilionové daňové podvody jako uprchlého. Soudce podle informací Českého rozhlasu v pondělí oznámil, že hlavní líčení začne za tři měsíce.

Savov se podle ČRo jednání účastnil osobně. V soudní síni seděl za neprůstřelným sklem a odmítl tlumočníka. Soud se v pondělí zabýval tím, v jakém režimu mají u soudu od 16. února 2015 vystupovat svědci. Soudce Savova také poučil o podmínkách jeho pobytu na svobodě. V případě jejich porušení by byl Savov okamžitě zatčen, dodal Český rozhlas.

Podle informací České televize požádali Savovovi právníci o to, aby soud vyslechl čtyři svědky, a to v utajeném režimu. O jaké svědky jde, není známo. Soud teď bude rozhodovat, jestli neveřejné výpovědi vyhoví. Pondělní soud trval podle ČT asi dvacet minut, o Savovově vydání vůbec nejednal.

„Byly přijaty procesní návrhy Savovových britských právníků. O Savovově případném vydání soud vůbec nejednal. Další jednání bude nařízeno v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedl k jednání londýnského soudu Savovův mediální zástupce Michal Donath.

Policie po Savovovi pátrala od března, kdy jej obvinila v kauze nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Podle médií bylo v kauze daňových úniků za zhruba 780 milionů korun obviněno celkem deset lidí.

V rozhovoru pro Český rozhlas Savov v minulém týdnu obvinění odmítl a uvedl, že se v Londýně neskrývá: „Jenom bojuji prostředky, které mně umožňuje občanství Evropské unie, to je celé," řekl. „Věřím, že mě anglická justice podrží v mém boji," dodal.

Podnikatel rovněž řekl, že neovládá spořitelní družstvo Artesa, pouze s ním obchoduje a je jeho velkým věřitelem. Firmu chce ale v budoucnosti ovládnout, čehož podmínkou je ale podle něj úspěšné završení řízení, které vede Česká národní banka.

Savovovo jméno se v médiích objevilo také v souvislosti s insolvenčním řízením s lounskou vagonkou Heavy Machinery Services (dříve Legios). Jeden z věřitelů, slovenská Všeobecná úvěrová banka, tvrdí, že verdikt insolvenčního soudu v Českých Budějovicích byl zmanipulovaný a "skuteční věřitelé" jsou zcela odříznuti od ovlivňování průběhu insolvenčního řízení. Podle Savova je firem s názvem Legios v Evropě asi pět nebo šest, některé jsou součástí skupiny Legios, jiné ne. "Legios jsem v minulosti financoval. Ovládám vlastně společnost, která Legios financuje," uvedl. To ale podle něj neznamená, že ovládá Legios.

-mav-, -čtk-