Čtenost deníků: Za rok si polepšily HN, Sport a Právo

čtvrtek, 06. listopadu 2014, 13:39 Tisk MediaGuru

Nejčtenějším tuzemským deníkem zůstává Blesk, který denně přečte víc než milion čtenářů.

Alespoň jeden deník si v období letošního druhého a třetího čtvrtletí přečetlo v průměru 3,089 mil. čtenářů, což je o 159 tisíc méně než ve stejném období loni. Ukazují to aktuální data výzkumu Media projekt.

Vývoj čtenosti celostátních deníků se od posledních pololetních dat příliš nezměnil. Nejčtenějším zůstává deník Blesk, jehož čtenost jako jediná překročila hranici 1 mil. čtenářů (čtenost na vydání). Blesk ve sledovaném období průměrně četlo 1,122 mil. čtenářů. Rovněž pozice na dalších místech mezi celostátními deníky se nemění: následují MF Dnes a Právo. Mírné změny oproti letošním pololetním výsledkům u vedoucích deníků jsou v rámci statistické chyby, a tudíž nevýznamné.

Naopak příznivější vývoj se ve srovnání s výsledky za první pololetí týká čtenosti Lidových novin, Sportu a Hospodářských novin.

Posledně dva jmenované (Sport, HN) svoji čtenost zvýšily i v meziročním srovnání. Třetím deníkem, jehož čtenost je vyšší než loni, je podle výzkumu Media projekt deník Právo. 

Trh regionálních deníků patří titulům Deník vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP), jejichž souhrnná čtenost dosáhla ve sledovaném období druhého a třetího čtvrtletí 671 tis. čtenářů. Souhrnně se pohybuje na podobné úrovni jako mezi celostátními deníky MF Dnes.

Vývoj čtenosti deníků (tis. osob), 1.4.-30.6. 2014, čtenost na vydání

MP_ctenost_1

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK

Vývoj pěti nejčtenějších deníků (tis. osob), 2013-2014, čtenost na vydání

deniky_vyvoj_jednotlive

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, Median, STEM/MARK

-mav-