Prima přijde s placeným online projektem

středa, 05. listopadu 2014, 10:17 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Prima chystá na internetu placený projekt, dílčí zpoplatnění zvažují i další.

Online portfolio skupiny Prima připravuje na příští rok spuštění placené online služby. Na konferenci Forum Media to řekl ředitel internetových projektů Primy Daniel Grunt. Pro online Primy bude nový projekt znamenat rozšíření zdrojů příjmů, stávající online portfolio staví především na příjmech z reklamy.

„Připravujeme placenou zeď, spustíme ji příští rok. Pro nás bylo klíčové do trhu nastoupit, získat víc peněz, protože za 8-10 let může trh videoreklamy dojít k nasycení a budeme potřebovat nový impuls,“ nastínil záměr Grunt. Jak konkrétně bude projekt vypadat, nepřiblížil, mělo by jít ale o další – exkluzivní – obsah nad rámec stávajícího. „Obsah, na který jsou dosud uživatelé zvyklí zdarma, bude nadále volně přístupný,“ dodal Grunt.

Možnost dílčího zpoplatnění některých pořadů na Stream.cz, zcela nevyloučil Ladislav Veselý, produktový manažer Seznam.cz. Klíčové ale podle jeho slov je, jaký obsah by se měl zpoplatňovat. „Kdybychom našli český House of Cards, tak možná. Záleží, co by za tou bránou bylo, filmy z Hollywoodu nemají smysl,“ dodal.

Panelisté k tématu televize a online na Forum Media.
Panelisté k tématu televize a online na Forum Media.

O další službě, která by byla placená, uvažuje i projekt internetové televize DVTV. Zdrojem příjmů projektu je v současnosti především reklama. DVTV chce ale podle editora Jana Rozkošného nabízet i další projekty, například předvolební speciály atp. „Uvažujeme i o službě, která by byla zpoplatněna. Je to otázka dalšího zpracování obsahu, je otázka, jestli se nevydat dalším směrem, debatujeme, co udělat,“ řekl s tím, že někteří uživatelé vyjadřují zájem projekt podpořit a DVTV zvažuje, jak jim toto umožnit.

Blesk, který provozuje online televizi Blesk TV, se musí podle šéfredaktora deníku Radka Laina vyrovnávat s tím, že na rozdíl od televizních vysílatelů, nevyrábí tolik televizního obsahu. Blesk proto hledá další cesty, jak rozšířit zdroje příjmu, v příštím roce proto přijde s částečným zpoplatněním vybraného obsahu na serveru Blesk.cz.

Nejdále z televizních vysílatelů je v současnosti s placeným online obsahem společnost CET 21, která provozuje server Voyo.cz. Podle dřívějších slov šéfa internetu Petra Horáka eviduje 26 tisíc předplatitelů.

-mav-