Google: 56 % online reklamy uživatelé nevidí

pátek, 05. prosince 2014, 11:00 Internet & Mobil MediaGuru

Google přichází s novým průzkumem, který zjišťoval viditelnost online reklamy.

Uživatelé nevidí 56 % internetové display reklamy, vyplývá z průzkumu společnosti Google, který byl realizován prostřednictvím technologie Active View a který v říjnu zjišťoval viditelnost display formátů. Data použitá ve studii Google vycházejí z display reklamy v prohlížečích (desktop i mobil) a nezahrnují mobilní aplikace pro video reklamy.

„Díky novým technologiím víme, že většinu reklamy nemají uživatelé šanci vidět,“ napsal produktový manažer Google Sanaz Ahari. Google zjistil, že 56,1% ze všech měřených impresí nebyly viděny. Průměrná viditelnost na serverech provozovatelů je podle průzkumu 50,2 %.

Průzkum se dále věnuje některým dalším otázkám viditelnosti reklamy - např. konstatuje, že lépe viditelné jsou vertikální formáty. Google dodává, že ze strany zadavatelů roste zájem o viditelnost jejich online komunikace, což považují za důležitý faktor pozitivního vývoje návratnosti investic (ROI).

Závěry nejnovějšího průzkumu Googlu odpovídají rostoucím pochybnostem o viditelnosti displayových formátů. Například loni na podzim společnost Sticky zjišťovala viditelnost pomocí oční kamery. Zjistila přitom, že 54 % reklam bylo při procházení stránek technicky nemožné spatřit. Také podle výzkumné agentury comScore není viditelných 54 % bannerů.

-mav-