Internetový humor, který může vydělávat

sobota, 06. prosince 2014, 22:33 Internet & Mobil MediaGuru

Martyho Frky zamířily z Facebooku až do pohostinství, Infobaden News sází na crowdfunding.

V prostředí českého internetu funguje několik internetových projektů, které dokázaly vybudovat komunitu kolem specifického druhu humoru. Jak jsme ale již psali dřívekomunita ani lajky k ziskovosti nemusí stačit. Zároveň je třeba dodat, že snahy o monetizaci vtipných stránek často následují až ve druhém sledu po neočekávaném úspěchu a vydávají se spíše za hranice online světa.

Přímou cestou k monetizaci ovšem jde recesistická stránka Infobaden News, dle vlastního označení druhý nejdůvěryhodnější server na českém internetu. Její připravované rozšíření o videoobsah využívá principy komunitního financování a rozjíždí se coby startup přes službu Startovač.czTěsně před koncem sbírky to ale vypadá, že na svůj úkol vybrat půl milionu korun zřejmě nedosáhnou, přestože montáž z prezidentské návštěvy Miloše Zemana na Slovensku s komentářem Michala Dusíka nasbírala zrovna necelých 500 tisíc zhlédnutí na YouTube.

Zatímco Infobaden se snaží monetizovat přímo vlastní obsah a nabídnout jeho nové formy, další stránky českého internetového humoru získávají dodatečný zdroj svých příjmů v off-line světě. Například populární Opráski sčeskí historje mají na Facebooku přes 45 tisíc fanoušků a na pultech knihkupectví několik vydaných obrázkových knížek. Události českých dějin podaných popularizační formou dokonce měly svou výstavu v Národním muzeu. To s sebou nese, i přes nezpochybnitelný komerční úspěch a popularitu série, problém změny kontextu, se kterým přichází i možná změna vnímání celé série. Zatímco na Facebooku tento druh humoru podle jeho tvůrce baví dospělé lidi, kteří navíc musejí mít alespoň základní znalosti české historie, zasazení Oprásků do kontextu instituce Národního muzea už může vyvolat pochybnosti o vhodné vzdělávací formě.Z jazykové a výtvarné recese, kterou navíc dostatečně ocení erudovaní jedinci, se stává svého druhu učební pomůcka.

Nekorektní humor vyznačuje hranice

Kreslené vtipy a jazykové hříčky si našly cestu na knižní trh také v případě Martyho Frků. Facebooková stránka nabízí svým desetitisícům fanoušků každý den nový „frk“, který vyniká recesí vůči představě dobrého vkusu. Nově spuštěný e-shop nabízí kromě knižních vydání Frků i mikiny s „hákovým křížem.“ Ještě předtím se ale Marty a jeho Frky vydali i do sféry pohostinství, když na pražském Žižkově zahájila provoz Martyho Frky Pub. Zdi podniku, včetně toalet, zdobí Martyho kresby.

Humor Frků ale není nový, v rámci „labelu“ Život není krásný vznikaly už před více než deseti lety stejnojmenné počítačové hry. Poté přišly filmy i hudební produkce rappera Řezníka. Charakteristický černý humor se tak postupně vyvíjel, měnil formy a adaptoval se na různé druhy médií. Konkrétně ale(ne)účast Řezníka v soutěži Mattoni Hvězda Internetu rovněž ukázala problematickou změnu kontextu spojenou se vstupem do oblasti masového publika spíše než vymezených fanoušků. Průběžný vítěz Řezník by po skončení hlasování dostal finanční odměnu určenou pro natáčení dalších svých klipů. Jejich obsah v rámci horrorcore stylizace organizátory na poslední chvíli natolik vyděsil, že Řezníka z ankety vyřadili. Zatímco fanoušci žánru moc dobře ví, že je daný obsah tabu, a právě proto se baví jeho záměrným překračováním, masové publikum toto sdílené předporozumění postrádá a násilné výjevy řadí jen jako další negativní výjev, kterému se nelze smát.

Jazykovou vytříbenost a obsahovou kontroverzi kombinuje také skupina s názvem Stay Zmrd. Původně facebooková stránka již třetím rokem vyprodává své podzimní večírky v pražském Rock Café. Recesistický humor navíc pravidelně glosuje společensko-politické události jako byla smrt Ivety Bartošové, skandály prezidenta Zemana nebo výroky Tomia Okamury. Na Stay Zmrd párty nechybí ani internetové celebrity jako je televizní věštec Vlastík Plamínek. Proč zrovna on? Následující sestřih jeho vystoupení nasbíral statisíce zhlédnutí.

Právě s ironickým postojem k televizním hvězdám totiž pracuje nejen skupina Stay Zmrd, ale i uživatel s přezdívkou CaryMaryFuck. Na YouTube nahrává a v popiscích videa glosuje sestřihy jak z vysílání věšteckých pořadů, tak z archivních záběrů pořadů TV Nova z devadesátých let jako je například Rande nebo později Doremi. Sám správce kanálu několikrát zmínil, že vydělávat pomocí reklamy nemůže kvůli autorským právům vztahujícím se k vysílání, jakkoliv jej fanoušci přesvědčují, že potenciál kanálu je značný. Zmíněné příklady tak ukazují, že monetizace stránky není ani zdaleka přímočará. Zatím.